Varhaník v Brně a trumpetista v Miami hráli společně

15. duben 2016

Dva hudebníci, varhaník a trumpetista, které dělí osm tisíc kilometrů, hrají stejnou skladbu. Scéna, kterou donedávna umožňoval snad jen střih filmové kamery, se na konci března odehrála ve skutečnosti.

Přední český varhaník Jaroslav Tůma hrál na varhany v brněnském kostele Nanebevzetí Panny Marie a v americkém Miami v New World Center mu přizvukoval trumpetista George Goad. Na tomto malém technickém zázraku, který zajišťovalo sdružení CESNET, se podílel poskytnutím zázemí i Český rozhlas Brno.

„Brněnský kostel se může od roku 2014 chlubit novými varhany. Představení bylo nové využitím tohoto unikátního nástroje a také velkou vzdáleností mezi hudebníky. Ukázalo, že výjimečný nástroj spojený s určitým prostorem může být prostřednictvím vysokorychlostních sítí a moderních přenosových technologií použit pro společný koncert i se zahraničními hudebníky působícími ve své domovské instituci,“ uvedl Sven Ubik z CESNETu k prezentaci, kterou sledovali zástupci vysokých uměleckých škol z Evropy i Spojených států.

Nové bylo zejména využití zařízení s názvem 4K Gateway, které umožňuje spolupráci ze vzdálených míst v reálném čase i v záležitosti tak citlivé na správné načasování, jako je vzájemná souhra při interpretaci klasické hudby.

Zástupci Českého rozhlasu Brno a CESNETu budou spolupracovat na dalším přenosu, který spojí českého a norského varhaníka ve společném koncertu v polovině června. Zároveň se snaží zajistit podmínky pro to, aby tento koncert mohlo sledovat i publikum v Brně.

autor: ska

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.