Vánoční stromky jako zdroj energie. V Hradišti, Zlíně nebo Rožnově stromky štěpkují nebo kompostují

Města ve Zlínském kraji budou vánoční stromky, které lidé vyhodí po svátcích, dál využívat.

Obyvatelé Uherského Hradiště mohou stromky uložit ve sběrném dvoře v ulici Moravníky či jej nechat u kontejnerů.

Odvoz stromků bude zajištěn jednou týdně, vždy v pondělí, svoz začne 7. ledna a potrvá do 11. února. "Ideálním dnem pro odložení stromku ke kontejnerům je tedy vždy neděle před odvozem," uvedl mluvčí radnice Jan Pášma. Lidé by podle něj neměli stromky odkládat na jiná místa, do vnitrobloků, k silnicím či do nádob na komunální odpad.

Město využívá štěpku jako druhotný zdroj energie. "Po posledním sběru stromků jsme získali 32 tun štěpky, která posloužila k ekologické výrobě elektrické energie i tepla. Přestože likvidace vánočních stromků přišla uherskohradišťskou radnici na asi 80 000 korun, našly stromky využití, které je navíc šetrné k životnímu prostředí," uvedl Pášma.

Vánoční stromky budou svážet také pracovníci zlínských technických služeb. Lidé je budou moci odložit u nádob na komunální i tříděný odpad. Svoz bude zajištěn od pondělí do 4. února. "Není vhodné stromky řezat, lámat, sekat, jakkoli svazovat, balit a vkládat do kontejnerů," uvedla vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství zlínského magistrátu Vladimíra Pavlovová. Dřevní hmota bude zpracována v kompostárně.

Použité stromky sváží a štěpkuje na dřevní hmotu i Rožnov pod Radhoštěm na Vsetínsku. Ke kontejnerům tam však mohou stromky odložit jen lidé bydlící v panelových domech. "Jedinou podmínkou pro občany je, že stromky musí být úplně odstrojené. Tedy bez háčků a ozdob," uvedla Lenka Němcová z městského odboru správy majetku.

V rodinné zástavbě v Rožnově však lidé stromy k popelnicím odkládat nesmějí, pracovníci firmy na odvoz komunálního odpadu stromky neodvezou. "Občané mohou buď suchý vánoční stromek spálit v domácím topeništi, nebo ho seštěpkovat do kompostu. V neposlední řadě mají možnost ho odvézt do sběrného dvoru na ulici Zuberská," uvedla Němcová.

autor: Michal Sladký | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související