Vánoce v podání sboru Corale

25. prosinec 2018

Hudba o Vánocích dost často zavání kýčem. Bohužel i na folkové scéně se vyskytují hvězdy, které vánočními písněmi spíše doplňují hudební trh než že by si s úctou a pokorou připomínali narození Krista.

Pokud však také cítíte, že by mělo jít především o hledání kořenů a udržení tradic - i ve smyslu lidového muzicírování, věřte, že se ještě dá nalézt krása a souznění duší. Pro mě osobně (a dovolím si dnes nabídnout k poslechu) to je pěvecký sbor při Gymnáziu Žamberk pod vedením Ivy Mimrové.

Je to trošku výjimečný sbor - jádro už dávno nejsou studenti, ale odrostlí absolventi, co se pořád se vrací - tajemný magnetismus, mají vlastní kapelu, jsou to dost rošťáci bez ohledu na věk, upřednostňující spíše báječnou atmosféru společného muzicírování před nějakou chladnokrevnou akademickou interpretací, ale v tom je jejich síla - a vlastně i lidovost.

Opět si připomeňme, že folková je především novodobá lidová… A vážená sbormistrová Iva Mimrová vyniká v úžasném citu pro výběr písní - třeba vánoční cédéčka sboru Corale Šel jsme na koledu z roku 2005 a Hej přijeli do Betléma z roku 2011 jsou mixem neotřelých starých koled, ale i moderních folkových písní... báječné propojení historických tradic i nových melodií, to vše se soudobou prostou radostí ze zpěvu a bytí pospolu... tak to má být.

Krásné, šťastné a požehnané Vánoce, přátelé… Víťa Troníček.

Spustit audio