Valašský Václavák s půl milionem lidí za rok. Jak zabránit přelidnění Pusteven?

12. březen 2019

Je velmi snadné, aby příroda na Pustevnách utrpěla, říká šéf Chráněné krajinné oblasti Beskydy.

Pustevny v Beskydech překonávají rekordy v návštěvnosti.

Každoročně tam zavítá na půl milionu lidí a jejich počty se po letošním otevření Stezky Valaška ještě zvýší. Mluvili jsme o tom včera v pořadu Co vy na to?

Novou stezku v korunách stromů zatím do návštěvnosti zástupci Chráněné krajinné oblasti započítánu nemají. „Sledujeme stálý nárůst, nejvíce lidí je na Pustevnách v době prázdnin. To se může návštěvnost denně pohybovat až kolem dvou a půl tisíce lidí,“ uvedl ředitel CHKO Beskydy František Jaskula.

Podle něj se lidé většinou chovají slušně, počty návštěvníků jsou ale příliš vysoké. „Při tom počtu lidí už nejde jenom o odpadky. Je tam strop na zázemí, už teď je problém, že je tam přelidněno. Nepodporoval bych další aktivity v této lokalitě,“ uvedl Jaskula.

Zlínský krajský radní zodpovědný za cestovní ruch Jan Pijáček uvedl, že v některých obdobích jsou Pustevny lidské mraveniště. Třeba ledové sochy letos navštívilo za tři víkendy na šedesát tisíc lidí. „Vytrácí se kontakt s přírodou, nejde dál už budovat další infrastruktura,“ uvedl Pijáček.

Pomoci může plánovaná stavba záchytného parkoviště v Prostřední Bečvě a větší rozředění návštěvníků v průběhu celého roku, míní Jaskula.

Podle Pijáčka kraj nemůže přímo ovlivnit návštěvnost Pusteven. „V Česku zatím není žádná přírodní lokalita, kde by se uměle omezovala návštěvnost,“ řekl Pijáček. Ten potvrdil, že kraj jedná o výstavbě parkoviště v Prostřední Bečvě.

Podle radního může být vzorem situace v rakouských Alpách. Tam v případě, že se naplní parkoviště, tak se oblast uzavře a dál se tam lidé nedostanou. „Není to uzávěra pro pěší, ale pro automobilový provoz,“ uvedl Pijáček.

S tím souhlasí i Jaskula. „Lidé musí mít informace o tom, že nemá cenu se snažit na Pustevny dostat,“ uvedl Jaskula. Podle něj by Pustevnách prospělo snížení počtu akcí, které se tam konají.

autoři: Andrea Kratinová , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související