Valašská chabašťová polévka

Zelí očistíme a zbavíme košťálu

Chabaští je něco, co běžně do kuchyně nepatří: křoví nebo chrastí. To do polévky samozřejmě dávat nebudeme, ale najemno nakrouhané zelí, které do polévky patří, ho při troše fantazie může připomínat. Určitě je to skvělá alternativa pro ty, kterým známá kyselica s kysaným zelím připadá příliš řízná.

Budete potřebovat:

menší hlávkové zelí
prorostlé uzené
cibule
fazole
česnek
1-2 lžíce sádla
1-2 lžíce hladké mouky
sůl, pepř

Postup:

1. Fazole den dopředu namočíme, druhý den vyměníme vodu a v té vaříme do poloměkka.

2. Přidáme maso a povaříme. Když je skoro hotové, vyjmeme ho a přidáme nakrouhané zelí.

3. Osolíme a opepříme.

4. Maso nakrájíme na kousky a vrátíme do polévky.

5. Na sádle osmažíme nasekanou cibuli, zaprášíme moukou a umícháme jíšku. Tou polévku zahustíme.

6. Podle chuti přidáme utřený česnek. Vylepšit můžeme polévku třeba i trochou majoránky, bramborem nebo pro zjemnění přidáme smetanu.