Vajíčka jsou v každé kuchyně nezbytná. Jak udělat z jednoho bílku více sněhu?
15. duben 2022
Bez vajec se neobejde žádná hospodyňka. Za správných skladovacích podmínek mají trvanlivost až pět týdnů. Jak zachovat vyklepnuté žloutky déle čerstvé či jak udělat z jednoho bílku více sněhu?
- Žloutky zůstanou čerstvé i několik dní, když je ponoříte do mléka a necháte v lednici.
- Z jednoho bílku uděláte více sněhu, když k němu přidáte jednu polévkovou lžíci opravdu studené vody.
- Sníh se bude lépe šlehat, když přidáte pár kapek citronové šťávy nebo bílého octa se špetkou soli.
- Domácí majonéza se nesrazí, když budou mít olej i žloutky stejnou teplotu a olej budete přidávat po kapkách.
- I popraskaná vajíčka můžete uvařit tak, aby nevytekla. Stačí, když vodu pořádně osolíte.
- A ještě známá věc na závěr. Vajíčka se budou mnohem lépe loupat, když je necháte chvíli stát ve studené vodě.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.
Iva Jonášová, ředitelka Vývoje a výroby


Citlivý člověk
Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.