V ZOO Zlín odchovali slunatce nádherného

13. prosinec 2011

Ve zlínské zoologické zahradě je teď k vidění mládě tropického ptáka slunatce nádherného. Tohoto opeřence se zatím v žádné ZOO v České republice odchovat nepodařilo.

Odchov je velmi náročný. Slunatec nádherný potřebuje vyhřívaný tropický pavilon se stabilními teplotami. Jednoduché není ani sestavení chovného páru. Nemusí se vždy sžít tak, aby došlo k páření. „Sestavování párů je taková loterie,“ podotknul zoolog Pavel Shromáždil.

ZOO Zlín - tropická hala Yucatan

Ve zlínské ZOO už to s odchovem slunatce nádherného vypadalo několikrát nadějně. Ptačí pár, chovatele i veřejnost však pokaždé připravila o radost nešťastná náhoda. Samička například snesla neoplozené vejce. Dvakrát také už vylíhnuté mládě vypadlo z hnízda.

Slunatec nádherný v ZOO Zlín

Slunatec nádherný pochází z tropů jižní Ameriky. Zdržuje se především u vodních zdrojů. Jeho populaci tam ale podle zoologa Pavla Shromáždila odhrožují domorodci toužící po jeho peří a také drancování tropických pralesů: „Populace tohoto ptáka si určitě zaslouží ochranu.“

Tropická hala Yucatan v ZOO Zlín

Tropický pták se živí především hmyzem a drobnými živočichy. Nepohrdne ani sladkým ovocem, ale živočišná potrava u něj převažuje.

Slunatce nádherného lidé najdou v ZOO Zlín v tropické hale Yucatán.

autor: rv
Spustit audio