V zimě můžete jako výživnou pleťovou masku použít to, co používáte běžně v kuchyni

Zima kráse nesvědčí, to je známá věc. Dnes máme nepřeberné množství krémů a masek a stačí si jen vybrat. V dřívějších dobách ale ženy tyto možnosti neměly a využívaly produkty čistě přírodní, které našly doma.

Nejčastěji to byly vajíčka, tvaroh, mléko, med či kvasnice a nebály se použít ani zeleninu a ovoce. Dokonce to, co my dnes považujeme za zbytky, dokázaly ony skvěle využít.

Takovou parádní zimní pleťovou masku si vyrobily třeba ze slupek od vařených brambor, lžíce tvarohu a lžičky medu. Další oblíbenou byla ta ze žloutku, oleje a kvasnic.

Pokud chtěly ochránit rty před zimním popraskáním, mazaly je medem nebo včelím voskem. A když potřebovaly před mrazem ochránit celé tělo i obličej, používaly nesolené škvařené vepřové sádlo. A samozřejmě vyráběly domácí mastičky, ale o těch zase někdy jindy.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio