V Uherském Hradišti začíná Letní filmová škola

22. červenec 2011

Největší tuzemský nesoutěžní filmový festival startuje v pátek. 37. Letní filmová škola nabídne až do konce července přes čtyři stovky akcí, tedy filmů, koncertů, přednášek, performancí či výstav.

K nejvýznamnějším hostům bude patřit finský režisér Aki Kaurismäki a bosenský filmař Emir Kusturica. Zvláštní cenu dostane režisér Otakar Vávra. „Uděleny budou také čtyři výroční ceny,“ prozradila předsedkyně Asociace Českých filmových klubů Radana Korená.

Uherskohradišťský festival se chystá zaujmout několika sekcemi, například věnovanými rumunské kinematografii či francouzskému poválečnému filmu. Jedna se zabývá 11. zářím roku 2001 a teroristickým útokem na Světové obchodní centrum. „Na toto téma uvidí návštěvníci hned 14 filmů,“ říká umělecký šéf Letní filmové školy Pavel Bednařík.

Letní filmová škola s programem „od nevidím do nevidím“ je bohatá i na doprovodné aktivity. „Novinkou zatím časově i místně neupřesněnou bude takzvané světelné malování do prostoru,“ láká umělecký šéf Letní filmové školy Pavel Bednařík.

autor: pes
Spustit audio