V Uherském Brodě archeologové zkoumají nejrozsáhlejší naleziště z doby římské v regionu

2. únor 2022 06:29

Při výzkumu pod budoucími bytovými domy na sídlišti Olšava v Uherském Brodě se archeologům podařilo odkrýt zatím nejrozsáhlejší lokalitu z doby římské na Uherskobrodsku. Objevili sídlištní a sídelní objekty, ve kterých žili Germáni. Vedle celé řady keramických artefaktů nalezli i čtyři bronzové oděvní spony, drobné římské stříbrné mince, přesleny ke spřádání příze, zvířecí kosti a množství drobných kovových předmětů.

Výzkum na místě, kde stavbaři vybudují bytové domy v projektu Comenius Towers, zahájili pracovníci muzea ve spolupráci se společností Archaia Olomouc loni v listopadu.

"Práce probíhají na ploše téměř jednoho hektaru v po sobě těsně navazujících etapách. Je to vůbec poprvé v historii archeologického oddělení muzea, kdy máme možnost zkoumat tak velké území," uvedl archeolog muzea Zdeněk Kuchař.

Dosud odborníci odhalili osídlení lokality z mladší doby římské přisuzované germánskému obyvatelstvu a jeden slovanský sídelní objekt datovaný do doby středohradištní, tedy do velkomoravského období.

Zachycenou germánskou osadu v prozkoumané části stavby tvoří pozůstatky několika budov. "Popelovitá výplň obytných objektů vypovídá o zániku osady požárem, jehož příčina zůstává prozatím v rovině spekulací. Nejhojnější složku movitých nálezů představují střepy keramických nádob tvarem a výzdobou odpovídající stylu tehdejší germánské populace," řekl Kuchař.

Část nádob podle něj nepochází ze standardní místní produkce, představuje tedy doklad importu tohoto zboží z provinciálních oblastí, případně snahu toto kvalitnější zboží při výrobě napodobit. Archeologové našli i čtyři oděvní spony, díky jejichž chronologické citlivosti je sídliště možné datovat do mladší doby římské, tedy zhruba do období 3. století našeho letopočtu. 

Spustit audio

Související