V údolí Chrudimky stojí trampská osada, kde se zastavil čas. Je plná starých srubů a totemů

24. říjen 2022

V oblasti mezi dnešní Křižanovickou a Práčovskou přehradou na Chrudimsku v Pardubickém kraji vytvořila řeka Chrudimka romantické údolí. V přírodní rezervaci Krkanka a Strádovské peklo najdete skalní výchozy, největší vodopád Železných hor, kaňony a také jednu z nejstarších trampských osad v Česku.

V centru Železných hor leží městečko Nasavrky. Okolní krajina a nedaleké údolí řeky Chrudimky už kdysi přilákaly Kelty. Ti si tam v mladší době železné vytvořili jedno z největších opevněných hradišť u nás. I k němu vás dovede naučná Keltská stezka, která prochází i zmiňovanou trampskou osadou Peklo. Stezka začíná v Nasavrkách před zámkem, po modré turistické značce se dostanete k přírodní památce Kaštanka. Potom vás cesta přivede do Pekla, vskutku romantické osady s řadou původních srubů a chat z první poloviny 20. století.

Trampové si údolí Stříbrné řeky, jak nazývají Chrudimku, vyhlídli už ve dvacátých letech. První trampské chaty se začaly objevovat v roce 1926 v katastrech obcí České Lhotice, Křižanovice, Licibořice a Nasavrky. V roce 1929 se významnou oblastí východočeského trampingu stala Krkanka. Postupně tu vznikaly malé objekty ve stylu kanadských srubů. Dodnes si zachovaly své originální názvy a jejich majitelé o ně pečují. Kouzlo osady spočívá i v tom, že sem nikdy nebyla zavedena elektřina.

Duch Krkanky u chaty Odyssea

Pokud procházku Peklem začnete u soutoku Debrného potoka a Chrudimky, určitě neminete chatu Odyssea. Její okolí zdobí desítky totemů, díla řezbáře Milana Malého, kterému v osadě neřekne nikdo jinak než Pilous. Na totemech uvidíte nejen indiánské motivy, ale najdete tu také ducha Krkanky a dokonce vikingské nebo maorské náměty.

Chata uprostřed řeky

Osada okolo chaty Odyssey patří k nejmladším. Když budete procházet stezkou proti proudu Chrudimky, uvidíte ještě starší, dnes už ikonické chaty. Jednou z nejzajímavějších je OZOV, tedy Osada zatracených, Ostrov vyvolených. Srub stojí na malém ostrůvku uprostřed řeky a jeho majitelé jsou už prý zvyklí na to, že když se Chrudimka rozvodní, voda protéká přímo skrz chatu.

K nejstarším trampským chatám v údolí, kterým se už téměř celé jedno století říká pořád stejně, patří Ledárna, Yukon nebo Galeje. Jejich majitelé je udržují a opravují s citem, snaží se je zachovat v původním stavu. V údolí najdete i další krásná řezbářská díla od Radka Smejkala. Poblíž jeho chaty stojí vyřezaná zvířata a totemy.

Řezbářská díla v trampské osadě vytváří Radek Smejkal

Ve skalním údolí Krkanka žije celá řada ohrožených a chráněných druhů živočichů, a to i v kamenném řečišti Chrudimky. Do té vtékají vody z potoka, kterému místní říkají Hradišťský. Stejně se jmenuje téměř třímetrový vodopád, který kousek před ústím do Chrudimky tento potok vytváří.

Po stopách Keltů

Hradišťský vodopád pomyslně rozděluje osadu Peklo a Krkanka, alespoň tak to vnímají místní osadníci. Zatímco asi dvoukilometrový úsek těmito osadami lze zvládnout poměrně rychle a pohodlně, Keltská stezka vás povede ještě dál. Pokud si ji chcete projít celou, udělejte si více času.

Hradišťský vodopád v osadě Peklo

Keltská stezka je okruh dlouhý 9,5 kilometru, lemují ho naučné tabule s informacemi o životě, zvycích a kultuře Keltů. Vede přírodní rezervací Krkanka a míří do prostoru Hradiště, kde jsou vidět pozůstatky valů keltského oppida. To bylo ve druhém a prvním století před naším letopočtem skutečně významným sídlem a obchodním centrem. Můžete také vystoupat na rozhlednu Boika nebo se vydat k branám archeoskanzenu Země Keltů. S jejich kulturou vás seznámí také expozice Po stopách Keltů na nasavrckém zámku.

Spustit audio