V tornádem zničeném Podluží stále chybí hlavně stavební materiál

9. červenec 2021

Věcí, jakými jsou je jídlo, oblečení a drogerie, dorazil do tornádem poničeného Podluží dostatek. Znovu to dnes potvrdili zástupci krizového štábu. Chybí stavební materiál, a tak chystají změnu způsobu jeho distribuce.

Nedostatkové jsou střešní tašky, trámy, okna nebo OSB desky. A to přesto, že právě tuto pomoc posílají obce, podniky i lidé z celé republiky. Například dnes na Podluží poslaly tři kamiony střešních latí a prken obce a firmy z okolí lipenské přehrady a Šumavy.

Bez plynu či bez elektřiny jsou v tornádem postižených obcích na Hodonínsku a Břeclavsku stále desítky domácností. Problémem je především elektřina, musí vzniknout provizorní vedení. Šlo o druhé nejsilnější tornádo kategorie s rychlostí větru až přes 300 kilometrů v hodině. Způsobilo smrt šesti lidí, poničilo asi 1200 domů. Organizace Člověk v tísni odhaduje, že bouře v oblasti silně zasáhla zhruba 1600 domácností. Ke zbourání je v lokalitě určeno asi 185 domů. Vznikly mnohamiliardové škody.

Zástupci krizového štábu dnes, tedy dva týdny po katastrofě, oznámili, že mění způsob distribuce stavebních materiálů. Začíná fungovat jediný centrální sklad v areálu Moravských naftových dolů, kam si majitelé poškozených domů budou jezdit pro materiál.

Budou potřebovat potvrzení, které jim vydá vedení jejich obce – bude tak jasné, kam materiál putuje. S odvozem jim může pomoci armáda, která bude místo provozovat.

Hasiči mohou vyklidit první místa

V Lužicích a v Hruškách už jsou vyklízecí práce po živelní katastrofě téměř hotové a hasiči z oblasti postupně odjíždějí. Řekl to dnes ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán. Potřeba je dokončit demolice ještě zhruba čtyř desítek domů, další budovy si bourají majitelé sami.

V místě zůstává zhruba 200 hasičů, kteří ve spolupráci s vojáky likvidují postupně také velké meziskládky u Hrušek a v Hodoníně.

Dnes se záchranáři navíc pouštějí i do prohledávání okolních rybníků – potápěči je pročistí od trosek, které mohly před dvěma týdny silný vítr zanést i pod hladinu.

Policie v ostraze pokračuje, neodchází

Vjezd do obcí už několik dní nereguluje policie, na místě ale zůstává. Koordinuje například dopravu při demolicích domů. A přes den i v noci hlídá například domy i nasazenou techniku v obcích. Naopak střežit by měla postupně přestat odtažené vraky, které si měli převzít majitelé.

Mění se podoba infocenter pro dobrovolníky

V Lužicích, kde dnes práce hasiči ukončí, současně zanikne také informační stánek pro dobrovolníky. Neznamená to ale, že by se majitelé jednotlivých domů dál obešli bez pomoci. Potřebná a vítaná je podle hejtmana Jana Grolicha z KDU-ČSL pomoc stále – jak ze strany lidí, kteří můžou třeba pomoci s čištěním veřejných prostranství, tak ze strany řemeslníků. V dalších zasažených obcích styčné body zůstávají.

Spustit audio

Související