V Telči by ze starého domova důchodců mohla být expozice přírody

21. březen 2019 06:00

V budově nynějšího domova důchodců v Telči by mohla vzniknout expozice se zaměřením na tamní přírodu.

Senioři by se měli v létě přestěhovat do nového domova, který dokončuje soukromý investor.

Na úpravy nynější památkově chráněné budovy domova na Starém Městě by chtěla radnice spolu s dalšími partnery požádat o dotaci. Novinářům to řekl telčský starosta Roman Fabeš.

Nový domov v Batelovské ulici

Nový domov důchodců buduje firma přestavbou někdejšího domova mládeže v Batelovské ulici. „Poslední zprávy jsou takové, že kolaudovat se bude v polovině června a všichni klienti by se měli přestěhovat do nového zařízení v polovině července,“ řekl Fabeš.

Městu se pak vyprázdní jeho budova, ve které teď důchodci žijí. Radnice už jednala o možném umístění telčské pobočky Muzea Vysočiny, která se nedávno musela odstěhovat ze zámku kvůli jeho chystaným opravám. Město také dostalo nabídku na projekt s Rakušany zaměřený na přírodu, především rašeliniště. „My v našem geoparku máme spoustu rašelinišť,“ podotkl Fabeš.

Přírodní stezka do Řásné

Součástí tohoto společného projektu je kromě úprav budovy domova důchodců například i přírodní stezka pro pěší a cyklisty do Řásné se zaměřením na rašeliniště u rybníků Vlček, Smrk a Velkopařezitý. Zmapována by měla být i další rašeliniště v regionu.

Mezi partnery projektu podle starosty patří kromě města, mikroregionu a Muzea Vysočiny i hornorakouská obec Liebenau a organizace zaměřená na rašeliniště v jejím okolí. „Pokud to všechno klapne, tak si zajistíme rekonstrukci velké části domova pro seniory,“ řekl Fabeš. Jde o vnitřní úpravy, zvnějšku je dům v pořádku.

Náklady na celý projekt zatím nejsou přesně vyčísleny, budou zřejmě v milionech korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související