"V šest před domem!" - 2. část

10. srpen 2013
Zaostřeno na cizince

Jakou odezvu měla akce sousedského setkání v Pardubicích? V šest před domem se podle plánu občanského sdružení Slovo 21 měli sejít Češi a jejich sousedé pocházející ze zahraničí. Podařilo se navázat kontakt a vzájemně se seznámit?

Jsme obklopeni různými slogany, reklamními hláškami, které nám sugerují, co máme kupovat a jak se chovat – počítají asi s tím, že si nemáme s kým pohovořit o tom, co je dobré a co naopak špatné, že jsme mezi sebou odcizeni.

Platí to v rodině, mezi známými, v sousedství jakbysmet. Nemáme čas pro druhé, míjíme se v životě a na schodištích baráků, kde jen přespáváme. A teď najednou dostáváme pozvánku: V šest před domem. Co to má znamenat?

Na co ukazuje projekt „V šest před domem“, který organizuje občanské sdružení Slovo 21? V průběhu léta a podzimu 2013 a jara 2014 dojde k celkem deseti setkáním. Otevřené prostranství parku mezi domy, náměstí nebo dětské hřiště – všude tam se budou moci setkávat sousedé z řad cizinců a Čechů.

Usnadnila například akce v Pardubicích běžnou sousedskou komunikaci? Stačí na seznamování, když se se organizuje před domem malý kulturní program a pohoštění? O tom mluví MyanganBajar Bazarjav a Gerelt Od Munkhbat, kteří za Slovo 21 a mongolskou komunitu organizovali pardubické setkání.

A také inženýr a hudebník Marwan Alsolaiman ze Sýrie, italský jazykovědec a překladatel Giorgio Cadorini nebo inženýr Bojan Mišić ze Slovinska si vzpomenou na své vidění sousedských vztahů. Odborný komentář poskytl docent Zdeňek Uherek, ředitel Etnologického ústavu Akademie věd.

V českých městech, malých i velkých, zatím nevidíme getha a výrazné seskupování cizinců podle země původů. Také ale nevidíme ani rozvíjené sousedské vztahy. Týká se to jak domácích obyvatel, tak i cizinců, kteří tady trvale žijí. Jejich vtahování do lokálních komunitních sítí se podle zahraničních zkušeností vždy vyplatilo hostitelům.

Cizinci nebudou na věky cizinci – počet těch, kteří tady už mají trvalý pobyt, jasně vyjadřuje jejich orientaci a vztah k této zemi.

Pořad Zaostřeno na cizince poslouchejte v sobotu 10. srpna do 18 hodin.

Spustit audio