V Šakvicích na Břeclavsku bude pomáhat zadržovat vodu v krajině nový rybník

Vodu v krajině bude tento rok v Šakvicích na Břeclavsku zadržovat nový rybník. Obec chce tímto krokem zlepšit mikroklima v letních měsících.

Zároveň vysazuje stromy a upravuje pozemky na mokřady tak, aby se místní krajina přiblížila té původní – ještě před výstavbou nádrže Nové mlýny.

„V nejhlubším místě bude mít rybník dva metry a vodní plocha bude jeden hektar, nebude to nic velkého,“ říká starostka Šakvic Drahomíra Dirgasová a pokračuje: „Rybník vzniká také proto, aby se sem vrátili vodní živočichové, aby tu byl mokřadní biotop.“

Vodu v krajině bude letos v Šakvicích zadržovat nový rybník

Aby mohla stavba rybníku vůbec začít, trvalo rok, než obec získala všechna povolení. Příští týden bude Poslanecká sněmovna projednávat novelu stavebního zákona, která by podle navrhovatelů měla urychlit stavbu podobných rybníků. Stačilo by záměr ohlásit vodoprávnímu úřadu. Pro jejich budování by tak stačil územní souhlas místo územního rozhodnutí.

Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře případná novela zákona dílčí kroky neurychlí. „Obecně se snažíme podat veškerá stanoviska do třiceti dnů, kdy nám je podána žádost. Takových stanovisek vydáváme v současnosti asi deset tisíc ročně a budeme je vydávat stejně i po těchto změnách. Z administrativního hlediska nás tyto změny nezasáhnou,“ uzavírá Chmelař.

autor: tip
Spustit audio