V roce 2027 by se v Brně mohly děti rodit v nové moderní porodnici, doufá přednosta kliniky Weinberger

26. leden 2023

„Rozštěpenost Gynekologicko-porodnické kliniky na dvě části – tedy Obilní trh a FN Brno Bohunice je již neúnosná,“ vysvětluje přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky FN Brno v Apetýtu.

„Porodnice na Obilním trhu je krásná, historická budova na hezkém místě, ale už nedostačuje. V 21. století se zkrátka medicína v parku dělat nedá.“ Stavba nové porodnice v areálu FN Brno-Bohunice by měla započít v roce 2024.

Pacientky a rodičky se nemusí obávat žádných omezení. Stěhování je plánováno až ve chvíli, kdy bude všechno hotovo. „Těším se na to, že začneme fungovat konečně jako tým, který není rozdělený vzdáleností dvou pracovišť. Teď se převáží, dublují se provozy, několikrát denně přejíždíme mezi Obilním trhem a FN Bohunice. Je to velmi náročné stran plánování,“ vysvětluje docent Weinberger.

Jako přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky FN Brno působí od roku 2020. I přes náročnost funkce se mu daří aktivně věnovat i nadále práci gynekologa. Proč si zvolil na medicíně zrovna tento obor? „V gynekologii se snoubí chirurgie, interna a ještě k tomu porodnictví, které je tak trochu z jiného světa. Je to natolik rozmanitá oblast, že si vždy najdete, co vás baví.  A navíc jsem si gynekologii vybral, protože jsem strašný hypochondr a žádnou takovou nemoc nemůžu mít,“ směje se Vít Weinberger.

Kterých onkogynekologických onemocnění přibývá? Proč nemusí být u standardního porodu lékař? A jak probíhá lékařská mise v africké Ghaně? Zveme vás k poslechu Apetýtu, moderuje Jarka Eliášová.

autor: Jarka Eliášová
Spustit audio

Související