V rámci akce Zebra se za tebe nerozhlédne se malé děti učí správnému chování na silnicích

5. duben 2017

Doleva, doprava a doleva. Tak se rozhlíží většina dětí na přechodu u školy v Hlubočkách na Olomoucku. Základní pravidlo připomínají školákům policisté během preventivní akce Zebra se za tebe nerozhlédne. Přistihli pár malých cyklistů bez helmy.

Policisté se u školy v Hlubočkách ptali několika desítek dětí, jak přejít přes přechod. Školáci za odměnu dostávali při akci Zebra se za tebe nerozhlédne třeba omalovánky. Většinu z nich učí pravidla rodiče od dětství. Zapomínají ovšem často nasazovat malým cyklistům helmy.

„Napřed se rozhlídneš napravo a nalevo a potom se ještě jednou rozhlédneš napravo. A když něco jede, tak počkáš, až to projede. A když nic nejede, tak můžeš jít,“ říká sedmiletá Deniska Lelová, která má při cestě do školy v Hlubočkách nezvyklý doprovod. Kromě tatínka s ní u přechodu stojí ještě policisté v reflexních uniformách.

I když jim v rámci preventivní akce Zebra se za tebe nerozhlédne popíše, jak přejít přes přechod s drobnou chybou, dostane deníček, omalovánky a pexeso.

„Děti, které jsme v průběhu akce oslovily, většinou znají a vědí, že se mají nejprve rozhlédnout a teprve potom mohou přes přechod přejít bezpečně. Akce je zaměřená především na nezletilé chodce, na jejich bezpečnost," říká policistka Lenka Vanková.

Preventivní akce Zebra se za tebe nerozhlédne

„Violka má pět let a já si myslím, že ji to učíme odmalinka, co začala chodit. A vždycky když jdeme přes přechod, tak se rozhlédneme, jestli něco nejede a potom přejdeme," říká Šárka z Hluboček, která začala s dopravní výchovou své dcery už dávno.

Sotva matka s dcerou přejdou přes přechod, řítí se k němu po boku spěchající maminky i chlapec na kole.

„Dneska jsme vyběhli na poslední chvíli. Všichni zapomněli přilby. Já vím,“ hájí se před koordinátorem BESIP Miroslavem Charouzem matka malého cyklisty bez helmy.

„Já vím, že jsou to malé děti a kola nedosahují žádných závratných rychlostí. Ale tam jde spíš o ty návyky. Je třeba vyslat rodičům jasný signál, že za svoje děti odpovídají a že přilba na hlavu patří. Na druhou stranu, co mě mile překvapuje, že děti vědí, jak se mají chovat. Ví, jak se mají rozhlédnout, že mají počkat, až auto zastaví,“ vysvětluje Charouz.

Celorepubliková akce Zebra se za tebe nerozhlédne bude hlídat bezpečnost školáků na přechodech celý tento týden.

autor: ahe
Spustit audio