V Radňovicích u Nového Města na Moravě najdete Lurdskou jeskyni i místo natáčení Malého Bobše

3. březen 2022

Na Vysočině, jen pár kilometrů od známého lyžařského centra na Harusově kopci, leží obec Radňovice. Řidiči jí často projedou bez povšimnutí a jen málokdo si všimne značené odbočky k Lurdské jeskyni. Přitom je to místo, které rozhodně stojí za návštěvu.

„Když jsme jednou se ženou projížděli Bosnou a Hercegovinou, viděli jsme tam na louce Lurdskou jeskyni,“ vypráví Jarolím Dostál, který si svou Lurdskou jeskyni postavil přímo do rohu své zahrady. Na stavbu použil místní zajímavě strukturovaný kámen syenit. „Nikomu jsem neřekl, co tady bude. Lidi si mysleli, že stavím gril, potom zase vinotéku,“ směje se. Když pak začal stavět klenbu do gotického oblouku, pochopili, že půjde o něco náboženského.

K Lurdské jeskyni navádí směrovky už od hlavní silnice, takže ji každý snadno najde. V jeskyni stojí sochy Panny Marie, svaté Bernadetty, ovečky a kolouška. „Novoměstský pan děkan mi věnoval tu sochu Panenky Marie. Pochází údajně ze Sněžného,“ dodává Jarolím Dostál. Svatou Bernadettu dovezl z Polska, kde si ji předem objednal. Kolouška doplnil proto, že se jejich chalupě říká po původních majitelích U Koloušků.

Příchozí mohou u jeskyně posedět na lavičkách, z jeskyně je vyvedený i kohoutek s pitnou vodou. A kdo chce, může se zapsat do návštěvní knihy. „Každý rok mám kolem tří set zápisů v knize,“ říká autor jeskyně s tím, že u ní byli i poutníci z Ameriky, Anglie, Francie či Švédska.

Socha Panny Marie pochází z kostela ve Sněžném

Jeskyně ale není jedinou atrakcí Radňovic. Přímo v centru obce začíná křížová cesta, která je pod vrcholem Harusova kopce ukončena třemi kříži. Podle Jarolíma Dostála jsou z křížové cesty krásné výhledy do okolní přírody.

A nelze zapomenout ani na Malého Bobše, film, který se v Radňovicích natáčel v roce 1961. Ostatně i autor knihy Malý Bobeš, Josef Věromír Pleva v obci nějaký čas žil. Na plotě zahrady Jarolíma Dostála tak najdou turisté skříňku s fotografiemi a informacemi o filmu.

Spustit audio