V přístavišti ve Strážnici mohou stát lodě turistů déle než dosud

2. květen 2012

Na Baťově kanále začala plavební sezóna. Například ve Strážnici v úterý také křtili nové přístavní hrany. Novinka umožní, aby lodě mohly zastavit na delší dobu, než jen nutnou k výstupu a nástupu lidí.

Zajímavý program, novinky pro letošní sezónu a v neposlední řadě také krásné počasí - to vše přilákalo v úterý před polednem do přístaviště ve Strážnici stovky lidí. Baťův kanál totiž nabízí ojedinělé zážitky a turisté se tam rádi vracejí.

Na otevření sezóny ve Strážnici dorazily stovky lidí

Někteří mluví o pohlazení pro duši. „Okolí kanálu je překvapivě krásné a ta zákoutí, která člověk vidí, by si ani nepředstavoval,“ popsal například Pavel Domes, který na zahájení sezóny přijel z Hodonína.

Stavba přišla na 9 milionů korun

Kanál každoročně láká desetitisíce turistů

Díky přitažlivosti pro návštěvníky má Baťův kanál a provoz na něm pozitivní vliv i na život obcí v okolí. Podporuje zájem i o další pamětihodnosti ve městě a tím i služby navázané na turismus.

„Z té původní malé Morávky, u které jsme kdysi dávno sedávali, je tady unikátní vodní dílo,“ podotkla starostka Strážnice Renata Smutná (KDU-ČSL).

Od letošního roku se podmínky pro návštěvníky ještě zlepší, a to díky dvěma novým přístavním hranám. Jejich stavba přišla na 9 milionů korun. Lodě tak ve Strážnici budou moci stát déle než dosud.

„Velice si vážíme toho, že zájem o vodní cesty stoupá a lodí přibývá. Například loni projelo po Baťově kanále 65 tisíc lidí,“ dodal Jan Skalický z Ředitelství vodních cest České republiky s tím, že kanál by měl být v nejbližších letech splavný od Kroměříže až po Hodonín.

Spustit audio