V Praze zahájila provoz Nábytková banka. Je určena pro lidi ve složité životní situaci

10. únor 2021

V Praze zahájila provoz Nábytková banka. Lidé do ní mohou darovat zachovalý, ale nepotřebný nábytek. Využijí ho ti, kteří si nové vybavení do bytu nemohou dovolit.

Do Nábytkové banky Praha, kterou Praha zřídila v městské části Libuš prostřednictvím své organizace Centrum sociálních služeb Praha (CSSP), mohou zájemci dát nepotřebný, ale funkční nábytek, kterého se chtějí zbavit. Poslouží pak všem, kteří si při zařizování bydlení nemohou dovolit koupit vybavení domácnosti. Může pomoci třeba matkám samoživitelkám, seniorům s nízkými důchody, lidem vracející se z ústavní či nemocniční péče a podobně.

Podle ředitele Centra sociálních služeb Martina Šimáčka je v Praze přes 20.000 osob, které využívají příspěvky nebo doplatky na bydlení. Dále by Nábytková banka měla pomoci třeba lidem, kteří žili v dětském domově, na ulici, vrátili se například z vězení.

"Každý si dovede představit, jak vybavuje byt. Víte, že potřebujete stůl, postel, židle, potřebujete mít kde odpočívat. To jsou základní kusy nábytku."

Do banky váš nábytek i odvezou

V Nábytkové bance budou kromě základního nábytku později přijímat i různé spotřebiče, dodal v České televizi vedoucí Nábytkové banky Tomáš Valenta. Rozptýlil i obavy lidí, kteří by nábytek třeba rádi darovali, ale váhají kvůli drobným nedostatkům nebo si dělají starosti, jak ho do banky dostanou.

"Jsme schopni tam dát police, nová dvířka, nové kování. Jako Nábytková banka máme velké auto a dva silné a šikovné chlapy. Jsme schopni si pro ten nábytek přijet a jsme schopni to třeba z pátého patra naložit i vynést."

Radní Milena Johnová (Praha Sobě) dodala, komu je nábytek určen.

"Je určen především pro lidi, kteří nemají dostatek finančních prostředků, aby si mohli koupit vybavení bytu. Bude to pro jednotlivce, bude to pro rodiny, které často volí mezi tím, jestli zaplatí nájem nebo koupí vybavení do dětského pokoje. My počítáme, že to budou lidé, kteří budou spolupracovat s nějakou sociální službou, která jim bude pomáhat, nebo to budou lidé, kteří jsou spojeni se sociálním odborem a na doporučení si sem budou moci přijet vybrat nábytek, který jim pomůže zařídit si bydlení."

Nábytková banka hlavního města má nyní čtyři zaměstnance, a to vedoucího, technika a dva řidiče, kteří mají na starosti transport nábytku. O servis a opravy nábytku a elektroniky v bance by se podle Johnové v budoucnu mohly starat osoby se znevýhodněním, které mají s nalezením zaměstnání problém. Banka by tak fungovala jako sociální podnik.

Hlavní město dříve využívalo nábytkovou banku neziskové organizace R-Mosty. Nábytková banka hlavního města by měla mít vyšší kapacitu, uvedla radní. Darovat zachovalé nepotřebné kusy vybavení bytu mohou jednotlivci i firmy z hlavního města a blízkého okolí. Podobná zařízení jsou i v dalších městech republiky.

autor: Zdenka Kuchyňová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.