V práci se denně zraní asi sto lidí. Jižní Moravě patří v počtu úrazů druhé místo

25. září 2014

Na jižní Moravě v první polovině letošního roku nahlásilo pracovní úraz přes 2000 lidí. Jihomoravskému kraji tak zatím v počtu pracovních úrazů letos patří v celorepublikovém srovnání nelichotivé druhé místo. Dvoutisícovou hranici překročil kromě Jihomoravského už jen kraj Středočeský.

Pro srovnání, na Zlínsku nahlásila pracovní úraz tisícovka lidí, podobně jsou na tom na Vysočině. V celé republice nejsou nehody na pracovišti ničím výjimečným - denně se zraní asi stovka lidí. Nejčastěji se pracovní úrazy stávají při manipulaci s materiálem.

Větší počet úrazů tak hlásí továrny nebo místa, kde lidé pracují s těžkými stroji. Tam bývá k nehodě každý den jen krůček, a ne vždy je snadné zajistit dostatečnou bezpečnost práce. Někdy ale stačí opravdu málo. Třeba Ondřej Škára se zranil při práci v hobby marketu.

„Tahal jsem z regálů dřevotřískovou desku asi dvakrát dva metry a z nějakých asi 70 centimetrů mi vyklouzla z ruky a spadla mi hranou na palec pravé nohy. Doktoři druhý den zjistili zlomeninu toho palce a byla z toho pracovní neschopnost na půldruhého měsíce,“ popisuje pan Ondřej.

S nahlášením úrazu se nevyplácí otálet

Stává se, že lidem se zpočátku úraz nezdá vážný, a nechají si vše pro sebe. Ale zpětně už se špatně prokazuje, že se nehoda stala v souvislosti s plněním pracovních úkolů, proto je dobré neotálet. Pan Škára naštěstí nenechal nic náhodě a úraz v práci hned nahlásil.

„Tím, že to byl pracovní úraz, a ještě k tomu perfektně zdokumentovaný, tak jsem o výplatu nepřišel. Přes firmu prošlo ještě nějaké odškodnění, nějaké bolestné, takže po této stránce to bylo úplně v pohodě. V mém případě to prošlo úplně hladce,“ dodává Ondřej Škára.

Některé případy ale tak jednoznačné nejsou. Někdy není lehké rozlišit, co je pracovní úraz, a co už ne. Nejvyšší soud třeba rozhodoval, zda je pracovním úrazem zranění, které zaměstnanec utrpěl při tak zvané teambuildingové akci, tedy zábavného programu, který má utužit vztahy mezi pracovníky.

Šlo třeba o zimní výjezdní zasedání v horách, kde si jeden z účastníků zlomil ruku. I když to bylo při lyžování, šlo o pracovní úraz. Zranil se třeba i bývalý proděkan VUT při turnaji ve víceboji, který se konal v pracovní době a pod záštitou školy. Zaměstnavatel byl pro takové případy pojištěn, pojišťovna ale odmítla peníze vydat s tím, že nešlo o pracovní úraz. S tím ale soud nesouhlasil.

autor: Zuzana Plíšková
Spustit audio