V pěti obcích v Česku volí lidé nové zastupitele

23. listopad 2013

V pěti obcích si dnes lidé vybírají své zastupitele. V Barchovicích na Kolínsku si je letos budou vybírat už podruhé. Letos poprvé pak v Okřínku na Nymbursku, Slunečné na Českolipsku, Staňkovicích na Litoměřicku a v obci Stošíkovice na Louce na Znojemsku.

Poprvé si Barchovičtí komunální volby zopakovali letos v dubnu. Zastupitelé spolu ale moc dlouho nevydrželi a jejich počet opět klesl pod zákonnou hranici pěti. A tak dnes celkem 170 obyvatel obce míří k volebním urnám znovu.

Vzhledem k tomu, že se letos konaly i prezidentské a parlamentní volby, je to v jejich případně už počtvrté. „Už je to taková rutina. Netěšili jsme se, protože ti lidi už jsou otrávení, není to dobré. Mělo to vyjít na jaře a byl by klid,“ říká s humorem předsedkyně volební komise Anna Cikánová.

V obci je ale znát, že lidé začínají být kvůli rozhádanému zastupitelstvu dost otrávení. „Je to hrozné. Mě šokuje, že tady je pár lidí a nedokážou se dohodnout. Přijde mi to zbytečné. Nevěřím, že to teď vydrží. Jsou tam skoro ti samí lidi, co tam byli předtím,“ říkají skeptičtí obyvatelé.

Ve Staňkovicích na Litoměřicku začaly volby v sedm hodin a lidé budou moci hlasovat až do deseti hodin večer. Výsledky by mohly být známy už dnes v noci.

Volby se ve Staňkovicích konají proto, že se postupně, hlavně z osobních důvodů jeho jednotlivých členů, rozpadlo sedmičlenné zastupitelstvo.

Odešla z něho strana Rozvoj Staňkovic, která v komunálních volbách před čtyřmi lety získala čtyři mandáty. Tři zbývající zastupitelé Strany klidu nemohli v práci pokračovat.

O mimořádný termín komunálních voleb požádala také obec Slunečná na Českolipsku. Jeden ze zastupitelů totiž podal v září demisi. Zastupitelstvu tak chybí hlas a není usnášeníschopné. Vítězové voleb poskládají pětičlenné zastupitelstvo.

Obyvatelé Stošíkovic na Louce na Znojemsku si dnes budou vybírat mezi dvanácti kandidáty, kteří se sešli na dvou kandidátních listinách - Za trvalý rozvoj obce a Rovné šance pro všechny občany.

Pětičlenné zastupitelstvo se v obci rozpadlo na jaře. Jeden z jeho členů zemřel, a protože nebyl žádný náhradník, musejí se konat nové volby.

Okřínští si zastupitele budou vybírat mezi osmi adepty, kteří kandidují samostatně.

autoři: Michal Záboj , Michaela Vydrová , sas , Alena Rokosová , Iva Zítková , kap
Spustit audio