V orlím hnízdě by se vyspal i člověk, říká ornitolog David Horal

18. květen 2021

Ohroženým ptákům se loni u nás podle všeho dařilo. Česká populace orla královského se v minulém roce rozrostla o sedm mláďat. Kriticky ohrožený dravec hnízdí v Česku výhradně na jižní Moravě. Ornitologové mezi nimi zaznamenali třináct párů.

„Na jižní Moravě hnízdí dva druhy orlů – orel mořský a královský. Ten královský se ozývá takovým štěkáním nebo kašláním, ten mořský naopak vydává zvuky, které jsou podobné datlu černému. A ti spolu dokonce i komunikují.“ Libé zvuky jako u pěvců to rozhodně nejsou. „Nejlibozvučnější projev z dravců mají luňáci hnědí a červení.“

Orel mořský (haliaeetus albicilla). Ilustrační foto

„Orel mořský není úplně pravý orel. Inklinuje k vodním biotopům, nachází se blízko rybníků, řek. A hodně si živí rybami, které orel královský vůbec nekonzumuje. Těch rozdílů mezi nimi je celá řada,“ popisuje David Horal z jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické.

Moje hnízdo, můj hrad

„Orel královský je stavitel, každý rok si staví nové hnízdo. Orel mořský naopak používá jedno hnízdo třeba dvacet let. To je taková analogie s čápy. V jejich hnízdě se mohli vyměnit oba ptáci v páru, ale hnízda jsou dlouhodobě obsazovaná. Orel pak každý rok své hnízdo dostavuje, roste do výšky, třeba až pěti metrů. Jiná hnízda se zase rozšiřují do šířky, mohou mít až dva metry v průměru, takže by se tam člověk normálně vyspal,“ vysvětluje Horal.

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související