V okamžiku, když nakládáme uprchlíky, jsme si vědomi, že jsme za ně odpovědní, říká předseda organizace PřesHranice Radim Kupec

Dobročinná organizace PřesHranice pomáhala Ukrajině už před válkou. Práce stovek dobrovolníků této organizace je od začátku války ještě intenzivnější, obětavá a neocenitelná.

Jednou z organizací, která pomáhá hned od začátku války na Ukrajině, je dobročinná organizace PřesHranice. Sídla má v Bystřici pod Hostýnem, v Brně, v Praze i na Ukrajině. Jejím předsedou je zlínský rodák Radim Kupec.

Zajímavostí je, že tato organizace je sesterskou organizací cestovní kanceláře, která vozila na Ukrajinu turisty. Tam spojila své podnikání s pomocí a na Ukrajině už před válkou dlouhodobě podporovala různé projekty a instituce v oblasti školství, zdravotnictví a v infrastruktuře.

Se začátkem války jejich pomoc zesílila. „Uprchlíky tvoří v absolutní většině matky s dětmi a když nám žena na hranicích odevzdává dítě a tašku, okamžitě se složí, že ji do autobusu už musíte donést. Ty ženy jedou do poslední kapky síly,“ i o těchto silných momentech mluví v rozhovoru Andrey Kratinové předseda dobročinné organizace PřesHranice Radim Kupec.

K domu dodává, že si všichni uvědomují, že jsou odpovědní za lidi, kterým se snaží pomáhat, takže jim zajišťují nejen převoz do bezpečí, ale i co nejvíce další pomoci. Ve spolupráci s krizovými centry krajů jim tedy pomáhají i s vízy, ubytováním, vyřizováním příspěvků a dalšími formalitami.

Poslechněte si celý rozhovor s předsedou dobročinné organizace PřesHranice Radimem Kupcem, který zmiňuje i několik skutečných příběhů ukrajinských uprchlíků.

autoři: Andrea Kratinová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související