V nemocnicích leží ve skladech tisíce dávek léku na covid-19 od Regeneronu. Nedaří se najít vhodné pacienty

Zatím jenom minimum pacientů dostalo ve Fakultní nemocnici Brno lék proti covidu-19 od firmy Regeneron. Ten je určený zejména pro chronicky nemocné, u kterých má zabránit zhoršení zdravotního stavu při nákaze. Vytipovat vhodné pacienty by měli ambulantní specialisté a praktičtí lékaři.

Lékaři ve Fakultní nemocnici Brno zatím podali látku asi třem desítkám nemocných, ale v lednici v ústavní lékárně stále zůstává asi 1 200 dávek. Výběru vhodných pacientů totiž teď paradoxně škodí i to, že má pandemie klesající trend a nakažených celkově ubývá. A z nich je pak o to složitější vybrat ty vhodné.

Lék, který je vlastně takovým koktejlem dvou protilátek proti covidu-19, je pak určený pro specifickou skupinu nemocných. Jsou to například pacienti po transplantaci, onkologičtí a hematoonkologičtí pacienti anebo lidé s autoimunitními onemocněními.

Úskalím je taky to, že se látka musí podat velmi brzy po tom, co se pacient covidem nakazí a nemoc u něj musí mít jen mírný průběh. Kombinace všech těchto faktorů pak výběr pacientů velmi komplikuje. Ideální by tedy bylo, aby se svému praktikovi nebo specialistovi hlásili lidé sami. Není to totiž jen problém zdejší fakultní nemocnice. Třeba lékaři z pražského Motola podali podobné množství látky jako ti v Brně, ale jejich celkové zásoby jsou kolem 700 dávek.

Je lék skutečně účinný?

Podle klinické studie, ze které bohuničtí lékaři při použití látky vycházejí, to tak skutečně je. Ten lék by měl v případě nákazy zabránit těžkému průběhu covidu právě u rizikových pacientů. A minimálně z těch dat od prvních pacientů ze začátku dubna se v Brně podařilo zabránit tomu, aby tito lidé museli být kvůli covidu hospitalizovaní. Nicméně data jsou zatím velmi omezená. Počet pacientů není tak velký, aby se z toho daly vyvozovat nějaké závěry.

Další dodávka

Do Česka už dorazila další dodávka léku a část znovu dostane Fakultní nemocnice Brno. Jak se zásobami naloží?

Nemocnice chystá osvětovou kampaň mezi praktickými lékaři i pacienty, aby lék Regeneron začali víc využívat. Podle přednosty kliniky infekčních chorob Petra Husy je také zásadní, aby o lék více žádaly i další nemocnice.

autor: Hana Florianová
Spustit audio

Související