V Němčičkách začal fungovat první kveetkomat. Staví na čerstvých květinách a poctivých zákaznících

V Němčičkách začal fungovat první kveetkomat v Česku. Samoobslužný stánek s květinami provozuje místní farmářka.

Hotová kytice v papírovém kornoutu připravená k prodeji

Inspirovala se v Americe, kde je podobný druh prodeje běžný. Každý den do stánku – upravené šatní skříně – doveze čerstvé květiny ze svého pole. Stokorunu zákazníci pak vhazují do připravené kasičky. Chce tak dokázat, že lidé jsou stále poctiví.

Slávka Horáček na svém poli na okraji Němčiček stříhá květiny každé ráno. „Toto je stará kytička, která rostla na všech babiččiných zahrádkách a už je strašně málo vidět. Krásenka, nebo se tomu říká cosmos.“

Je tu zhruba dvacet čtyři řádků květin a kapénková závlaha. „Protože to je nejšetrnější způsob, jak dostat vodu ke kytce. A protože jsme na jižní Moravě, vodu chytáme ze střechy seníku a pak to rozvádím tady,“ vysvětluje způsob závlahy Slávka Horáček. „Základem jsou jiřiny, pak cínie a hodně tam mám rudbekie. Mám tam i mátu, protože ta hodně voní a hlavně vydrží,“ popisuje farmářka skladbu květin, zatímco připravuje devět kytic do papírových kornoutů.

Ostálka neboli cínie

„Chtěla bych, aby se to rozšířilo po celé České republice, protože to je hezká věc a taky by to u nás mohlo zdomácnět.“ Farmáři by tak nemuseli prodávat jenom květiny, ale třeba i ovoce a zeleninu.

V provozu bude kveetkomat pravděpodobně do října a znovu se otevře v dubnu, kdy začnou kvést tulipány.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související