V Morkůvkách vzniká nové ochotnické divadlo. Radnice plánuje hercům zakoupit mobilní jeviště

13. červenec 2020
Vesele i Vážně o Víkendu

Nadšenci v Morkůvkách na Břeclavsku chtějí ještě letos obnovit tradici ochotnického divadla. Naposledy se tam hrávalo v 70. letech minulého století. Teď obec místní vyzvala, aby se do nově vznikajícího spolku přihlásili, ať už jako herci nebo třeba zvukaři a technici.

„Hrávalo se s velikou radostí, protože málokdo měl ve vesnici rádio. Lidi si k sobě byli blíž, skládaly se scénáře, v těch divadlech se tančilo i zpívalo,“ vzpomíná Dana Pučálková, která sama jako dítě s ochotníky v obci hrávala. V nově vznikajícím souboru bude pravděpodobně režisérkou.

„Tehdy to vybavení v sokolovně taky nebylo nic moc, muži z JZD nám svářeli konstrukce, vyřezávali dřevěné kulisy, které nám zároveň namalovali na divadelní představení. Chodily všechny věkové kategorie – od dětí, přes rodiče až po babičky a dědečky.“

Dobová fotografie ochotníků z Morkůvek

Na výzvu obnovit divadelní tradici v obci už zareagovalo deset nadšenců, první zkoušky budou ještě v létě. „Děláme poptávku na jeviště, protože to byl největší problém. V novém kulturním domě totiž není jeviště, jak bývalo ve staré sokolovně. Chceme koupit nějaké mobilní, které by se dalo použít i venku na různé akce,“ popisuje nezávislá starostka Morkůvek Brigita Petrášová.

První hru by ochotníci z Morkůvek chtěli uvést na konci roku, ideálně na Vánoce.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související