V Moravském Krumlově počítají ztráty kvůli odvozu Slovanské epopeje

3. duben 2012

Moravský Krumlov pociťuje ztrátu svého největšího turistického lákadla -Slovanské epopeje. Radnici chybí peníze ze vstupného, které z výstavy Muchovým pláten na zámku získávala, a musí kvůli tomu omezovat kulturu ve městě. Bez tisíců návštěvníků čekají horší časy také podnikatele v turistickém ruchu.

Městské kulturní středisko přišlo o půl druhého milionu korun ročně ze vstupného. Musí proto redukovat provoz. „Programovou nabídku a činnost informačního centra. Propouští některé zaměstanance,“ uvedl starosta Tomáš Třetina.

Odliv návštěvníků pociťují i podnikatelé. „Spousta turistů končila u nás v restauraci na obědech, na kávě. To už letos nebude,“ konstatovala například majitelka hotelu Epopej Hana Tranová.

Pohled na Moravský Krumlov

Muchova plátna byla po dlouhých sporech převezena vloni na podzim do Prahy. Na zámku v Moravském Krumlově si Slovanskou epopej ročně prohlédlo kolem 20 tisíc lidí.

Město se s úbytkem turistů nechce smířit. Chystá opravy zámku a jedná o znovuvystavení epopeje či o jiné atraktivní expozici.

autor: Michal Záboj
Spustit audio