V místech výskytu divočáků mějte psa na vodítku, hrozí mu smrtelná nákaza

2. únor 2023

Divoká prasata přenášejí Aujeszkyho chorobu. Pokud se pes nakazí a projeví se u něj klinické příznaky, musí být utracen. Léčba neexistuje, pro psy je tato nákaza fatální.

V nedávné době se Aujeszkyho chorobou nakazili dva lovečtí psi při naháňkách černé zvěře v Plzeňském a Karlovarském kraji a jeden nejspíš při venčení v Ústeckém kraji. Nejčastěji se pes infikuje při přímém kontaktu s divokým prasetem, nebezpečná je také konzumace jejich tepelně nezpracovaného masa.

„Virus Aujeszkyho choroby patří do skupiny herpes virů a hlavní zásobárnou v přírodě jsou skutečně divočáci. Vzhledem k tomu, že v posledních letech jsou u nás přemnožení a údajně až 30 procent jich může být nakažených, je vyšší pravděpodobnost nákazy u živočišných druhů, které jsou na tento virus vnímavé,“ upozorňuje plzeňský veterinář Miroslav Svatoš.

Myslivkyně s brokovnicí a loveckým psem (ilustrační foto)

Nákaza hrozí i od uhynulého zvířete

Z domácích mazlíčků jsou Aujeszkyho chorobou ohroženi psi, kočky a fretky, virus si mezi sebou mohou i předat. Nemoc je pro ně smrtelná. V České republice na ni každoročně uhyne několik psů, infekce u kočky byla zatím naposled prokázána v roce 2018. „Není třeba kolem toho dělat paniku, ale na druhou stranu, když jdu se psem do lesa, kde se vyskytují divoká prasata, je dobré na to brát ohled,“ říká veterinář a doporučuje psa držet na vodítku.

„Aujeszkyho choroba se přenáší také přes sliny nebo výtok z nosu. Pokud pustíte psa a on vám zmizí z dohledu, najde mršinu divočáka nebo i jiného zvířete, začne ji okusovat, případně v tom začne hrabat, a pak si olíže packy, může se nakazit,“ varuje MVDr. Miroslav Svatoš. Držet psa při venčení v místech výskytu divokých prasat na vodítku je jediná možná prevence. Očkování proti Aujeszkyho chorobě existuje pro prasata, není však použitelné pro psy.

Jak se Aujeszkyho choroba projevuje? Poslechněte si plzeňského veterináře Miroslava Svatoše v reportáži Hobby magazínu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.