V Lysicích zachraňují stovky let stará zpodobnění lodí a ryb v tamní salla terreně

Na zámku v Lysicích na Blanensku restaurátoři obnovují interiéry tamní salla terreny. Její výzdoba je výjimečná, zachycuje totiž námořní motivy.

Záchrana sálu přijde skoro na pět milionů korun. Restaurátoři musí obnovit mozaikovou podlahu, obložení stěn z přírodního a umělého mramoru - a také freskovou výzdobu, pocházející zřejmě z počátku 17. století.

Na stropě a stěnách lysické salla terreny jsou lodě a další námořní motivy.

Na stěnách a stropě jde najít obrazy ryb, ale také lodí včetně námořníků. Historici umění zkoumají, co autory k takové výzdobě motivovalo.

Restaurátoři a další odborníci se uvnitř lysické salla terreny střídají deset let. Opravená je proto střecha i další části, teď zbývají mozaikové podlahy a další části interiéru.

Zachránit je potřeba i původní mozaikovou podlahu.

Kastelánka zámku Martina Rudolfová slibuje, že sál bude po opravě sloužit například pro svatební obřady. „A protože má skvělou akustiku, tak také pro koncerty dobové hudby,“ dodává. Výhodou je i to, že salla terrena přímo navazuje na zámeckou zahradu.

Jenže do jejího otevření mají restaurátoři mnoho práce. Na několika místech jsou vidět cihly. „Úplně opadané části je nutné doplnit vápennou omítkou, tam samozřejmě malbu doplňovat nejde. Výdobu, která je zachovaná, vyretušujeme. Jen tam, kde chybí jasné propojení, je možné ho doplnit,“ poznamenal šéf restaurátorské firmy Martin Číhalík.

Práce přijdou na téměř pět milionů korun, hotovy by měly být příští rok.

Opravené prostory návštěvníci uvidí přibližně za rok.

autoři: gaj , Miloš Šenkýř

Související