V loňské kauze syntetických drog policie obvinila další dva lidi. Stíhaných je tak 20

8. květen 2019

Policie v souvislosti se sérií otrav syntetickou drogou v Moravskoslezském kraji obvinila další dva lidi. Stíhá tak už dvě desítky lidí. Drogou se od loňského září v regionu přiotrávilo 24 lidí, dva muži po požití drogy zemřeli.

Poslední případ otravy se objevil letos v květnu, řekla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Pokorná s tím, že z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy nyní policisté obvinili osmnáctiletého muže a čtyřiatřicetiletou ženu.

Žena drogu předala mladíkovi a ten ji poskytl dvěma svým odběratelům ve věku 17 a 25 let. Mladší drogu neužil. Starší ano a kvůli zdravotním komplikacím skončil v péči lékařů.

Smrtící syntetickou drogu šířil i žák základní školy

Nebezpečné drogy v Moravskoslezském kraji

Smrtící syntetickou drogu v Moravskoslezském kraji šířil i žák základní školy. Obviněn s ohledem na věk nebude.  Policie už v případu obvinila 11 lidí. Látkou se přiotrávilo 23 lidí, dva muži po jejím užití zemřeli.

Policisté při vyšetřování zjistili, že mladík byl do kauzy zapojen už dříve a už byl dokonce jednou za poskytnutí nebezpečné drogy odsouzen. Dostal podmínku, v trestné činnosti ale podle policie pokračoval i ve zkušební době stanovené do roku 2021. „Obviněnému tak nyní hrozí další trest, tentokrát až na deset let,“ řekla Pokorná.

Obvinění v souvislosti s intoxikacemi syntetickými kanabinoidy si už obvinění vyslechly dvě desítky lidí. Mezi nimi je i nezletilý žák základní školy. Jeho trestní stíhání je nepřípustné. Školák syntetickou látku poskytl patnáctiletému chlapci, který po jejím užití skončil přiotrávený v nemocnici.

Obvinění jsou ve věku od 17 do 47 let. Většině z nich hrozí pětileté vězení. Až na 18 let ale může být odsouzen šestatřicetiletý muž. Podle informací ČTK jde o bezdomovce, jenž drogu konzumoval s dvaatřicetiletým mužem, který po jejím požití zemřel. Druhý z bezdomovců byl nejprve hospitalizován, protože měl rovněž zdravotní problémy. Kromě bezdomovce po požití drogy zemřel i pětačtyřicetiletý muž na Opavsku. Policie na něj přišla při dohledávání podezřelých případů úmrtí, které by s kauzou mohly souviset.

Nebezpečná droga může vypadat jako sušená rostlinná hmota podobající se nadrcenému konopí nebo rostlinnému koření. Substance se ale mohou vyskytovat též v krystalické podobě a mohou být zaměňovány za drogy jako metamfetamin či extáze. Výrazné zdravotní problémy způsobuje především v kombinaci s alkoholem.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související