V Leteckém muzeu Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi si můžete vyzkoušet i své pilotní umění

13. listopad 2019

Letecké muzeum Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi ve Středočeském kraji vás nechá nahlédnout do historie letectví. Je v něm k vidění přibližně 30 strojů. Vedle historických unikátů jsou to i dokonalé repliky, které se podle původních plánů vyrábí přímo v muzeu. A tak tu historie doslova ožívá před očima.

Po celý rok si tu můžete objednat vyhlídkové lety replikami historických letadel a vychutnat si kávu v místní sympatické kavárně s výhledem na travnatou startovací plochu. Pro nejmenší návštěvníky tu jsou připravená malá šlapací letadla.

Většina letadel vystavených v muzeu je plně funkční. K hlavním zajímavostem patří replika letadla Metoděje Vlacha, konstruktéra a aviatika, který právě v Mladé Boleslavi postavil v roce 1912 první české letadlo poháněné automobilovým motorem a sám na něm vzlétl. Své čestné místo má přímo uprostřed stropu muzea, kde jsou zavěšeny i další letecké unikáty. Například slavný ruský originál Polikarpov z roku 1937, který létal během války i po ní. Do muzea přiletěl ze Slovinska v roce 2004.

Na své si přijdou i modeláři

Vzhledem k tomu, že některé exponáty jsou přesnými replikami, najdete tu i modelářskou dílnu. Repliky tu podle originálních plánů staví v čele s ředitelem muzea Vladimírem Handlíkem skupina skutečných nadšenců a milovníků letectví. Právě nyní mají rozestavěnou konstrukci historického letadla Zlín 12 z Baťova vrcholného období ve 30. letech. Šlo o letouny, které v té době létaly v aeroklubech a v muzeu se všichni snaží, aby letoun vzlétl ještě do konce roku.

Nejcennější replika muzea - Caudron z roku 1912

Zatím nejcennější historickou replikou je francouzský letoun Caudron z roku 1913, který se v originále vůbec nedochoval, a na celém světě existují pouze dvě repliky. Jedna je ve Francii a druhá právě v mladoboleslavském muzeu. Caudron byl uveden do provozu před dvěma lety a v srpnu loňského roku dokonce letěl do Francie a zpět.

Muzeum nabízí i nevšední zážitky

Na balkoně si můžete prohlédnout množství menších exponátů z historie letectví. Jsou tu originály radiostanic, leteckých fotoaparátů, uniforem i nejrůznějších přístrojů. Na milovníky filmů tu čeká model kokpitu „Spitfira“, ve kterém se natáčely scény ze slavného filmu Tmavomodrý svět.

Malí i velcí návštěvníci si pak mohou na připravených simulátorech letounů z první světové války vyzkoušet své pilotní umění. Speciální zařízení dokonce navodí pocit při vrutech ve stíhačce. A kdo chce mít ještě jeden zážitek navíc, může se z prvního patra muzea svézt po skluzavce, kterou používají dopravní letadla k evakuaci pasažérů.

Spustit audio