V lesích Mendelovy univerzity porostou balkánské duby, dovoluje to současné klima

9. červenec 2019

Mendelova univerzita v Brně vysází ve svých lesích balkánské duby. Podle vědců totiž současné klima dovoluje na některých místech u Brna pěstovat tyto teplomilnější druhy dřevin.

Například dub uherský nebo dub pýřitý by chtěli vysázet v okolí Soběšic a lomu Hády. Klima v lesích okolo Brna se mění spíše na balkánské. Novinkou ve zdejších lesích proto budou experimenty se zavedením balkánských druhů dubů do pěstebních systémů, které měly dosud severní hranici rozšíření na jih od Brna.

„Na jižní Moravě jsme se je před 30 lety učili jako super vzácné druhy. Dnes nevidím vůbec důvod, proč bychom s nimi nemohli pracovat naplno,“ uvedl ředitel Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny Tomáš Vrška. Podle něj se změnou klimatu přichází největší krize lesů a lesnictví od doby vzniku oboru, tedy od první poloviny 18. století.

Školní lesní podnik Křtiny, který pod Mendelovu univerzitu patří, bude v tomto roce vysazovat do svých lesů především listnaté stromy. Ty jsou podle lesníků méně náchylné k suchu a odolnější proti kůrovci. Zároveň kvůli horší dostupnosti vody sníží počty nově vysázených stromů na jeden hektar.

autor: tip
Spustit audio

Související