V Lázních Jeseníku můžete navštívit Priessnitzův rodný dům. A také vyzkoušet jeho věhlasnou vodoléčbu

3. září 2019

Na Jesenicko lákají turisty nejen hory a přírodní krásy. Málokdo si nechá ujít návštěvu Priessnizových lázní přímo v Jeseníku. Světovou raritou lázní je Balneopark jejich zakladatele Vincenze Priessnitze neboli speciální „vodní zahrada“, ve které se můžete brodit léčivými potůčky, vyzkoušet Priessnitzovy lavičky nebo skotské střiky.

Tajemství zdraví, které si do Lázní Jeseníku kdysi jezdili zlepšovat králové i vévodové, najdete v pramenité horské vodě, energeticky silných místech a čistém ovzduší. Unikátní klima pozitivně působí především na onemocnění dýchacích cest, štítné žlázy a psychických poruch.

Kromě výstavních lázeňských domů tam najdete i místo, kde začal fungovat vůbec první vodoléčebný ústav na světě. Vincenz Priessnitz jej nechal vystavět na místě svého rodného domu. Jeho cesta k úspěchu a slávě ale nebyla jednoduchá. Neměl totiž lékařské vzdělání. Zato oplýval přirozenou inteligencí, hloubavostí a pozorovacím talentem.

Účinky vodoléčby si po těžkém úrazu vyzkoušel nejprve sám na sobě. Pověst o jeho uzdravení se šířila krajem a k nelibosti lékařských kapacit se léčitel začal věnovat i jiným pacientům. Psal se rok 1822, když nechal přestavět rodný dům a ve sklepě pak otevřel první balneolázně.

Priessnitzův rodný dům

O pár let později byl přizvaný do Vídně k lékařské konzultaci na císařský dvůr. To už se dostal do povědomí nejvyšší společnosti. Od té doby zažívala rozmach i chudá vesnická kolonie, odkud pocházel. Postupně se měnila ve vyhledávané léčebné centrum. Z chalup vznikaly lázeňské domy. Během pár let narostl počet hostů z  desítek na bezmála dva tisíce ročně. Priessnitz se stal slavným a bohatým.

To všechno a mnohem víc se dozvíte při návštěvě prvního vodoléčebného ústavu, který Vincenz Priessnitz vystavěl. Uvnitř najdete řadu autentických dobových exponátů.  Ujít si nenechte ani prohlídku moderního Balneoparku, kde si léčebné metody vyzkoušíte doslova na vlastní kůži. Turistické značky vás zavedou také k místu Priessnitzova posledního odpočinku, k rodinné hrobce postavené v novogotickém stylu. 

autor: zem
Spustit audio