V Kyjově začal po dvou letech úklid chemikálií z bývalé velkokapacitní varny pervitinu

V Kyjově na Slovácku od rána soukromá firma spolu s hasiči odklízí chemikálie z bývalé velkopacitní varny pervitinu. Policie při razii před dvěma lety našla ve dvou sousedících domech stovky kilogramů nebezpečných chemikálií včetně potenciálně výbušných látek.

Dřívějšímu odklizení bránil vlastník domů – muž, který varnu provozoval. Kvůli pracím je uzavřená část třídy Komenského pro řidiče i chodce.

„Bydlící se samozřejmě do svých domovů dostanou, je tady i jeden obchod, takže individuálně podle situace,“ popisuje mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb. Policisté v případě potřeby budou asistovat také při převozu materiálu. O jeho odklízení se starají hasiči spolu se specializovanou firmou. Práce potrvají minimálně 5 dní.

„Vypadá to, že nás zdrží materiál, který je tam nahromaděný jako například kovový šrot. Stále probíhá probírání se a dostávání se k těm chemikáliím,“ dodává mluvčí společnosti SUEZ Kateřina Kododová.

Za velkokapacitní výrobu pervitinu byli u soudu pravomocně potrestaní tři muži. Dostali tresty od devíti do jedenácti let vězení.

Spustit audio

Související