V kroměřížském muzeu mají interaktivní středověk. Dřevořezby tu mají všichni čeští panovníci

Návštěvníci se mohou například vyfotit v gotickém okně a vytvořit si gotickou vitráž. Nechybí ani ukázky pečetidel nebo mučicích nástrojů, jako jsou palečnice a španělská bota.

Barevné dřevořezby všech českých panovníků, ale také třeba historické mučicí nástroje vystavuje Muzeum Kroměřížska.

Autorkou sto osmnácti dřevořezeb je výtvarnice Jarmila Haldová. Interaktivní výstava návštěvníky také symbolicky přenáší do období středověku a raného novověku.

Každou z postav vyobrazených v dobovém oděvu doplňuje atribut, který je pro ni typický.

"Například u královny Judity můžeme vidět Juditin most, který stál na místě Karlova mostu, dnes už z toho opravdu zbývají jen trosky. Pak jsou tady různé kancionály, když panovník nechal něco iluminovat. Nebo tady máme Václava IV., který byl vášnivý lovec. Má i loveckého psa, kde se předpokládá, že právě toho pustil do komnaty a ten roztrhal jeho ženu," uvedla spoluautorka autorka výstavy Sylvie Pitruzzello.

Sedmašedesátiletá Haldová pracuje na dřevořezbářském díle již od roku 1998. Dosud vytvořila více než stovku polychromovaných dřevěných deskových obrazů, na nichž jsou zobrazeni čeští panovníci a jejich manželky od počátku českých dějin. Haldová tvoří rovněž betlémy, loutky a ilustruje knihy.

autor: pes

Související