V kapli zámku v Jevišovicích se zabydleli netopýři velcí

Na zámku v Jevišovicích se usadilo několik stovek netopýrů velkých, návštěvníci je můžou sledovat díky kameře.

Nebe nad Jevišovicemi na Znojemsku teď pravidelně každý večer plní stovky netopýrů velkých. Usadili se v podkroví tamního Starého zámku. Vyvádějí tam svá mláďata. Letní kolonii chráněného druhu na zámku zoologové sledují déle než půl století. Loni jich tam napočítali 750.

„Nejvíce netopýrů je na půdě zámecké kaple svatého Ludvíka,“ říká kastelán starého zámku v Jevišovicích Jiří Černý.

Kaple někdejšího hradu je poměrně vysoko posazená. „Stavěl ji vojevůdce Raduit de Souches a posadil ji na původní středověkou baštu. Právě na půdě kaple je jedna z největších kolonií netopýra velkého v České republice,“ dodává kastelán.

Netopýři přes den odpočívají a vylétají ven až za šera. Místní už jsou na velkou kolonii zvyklí.

„Pokud vím, tak už jsou sledovaní od 50. let minulého století. Přilétají na jaře. Když začínají mrazy, tak odlétají do Moravského krasu, do jeskyní a tam stráví zimu. V těsném sousedství je prostor, kde máme umístěný monitor a na něm návštěvníci můžou pozorovat právě netopýry přímo zavěšené na půdě zámecké kaple,“ popisuje Černý.

Většina návštěvníků se podle něj podivuje, když uslyší informaci, že netopýr žije až čtyřicet let. Na monitoru mohou lidé sledovat netopýry na každé prohlídce. Zámek je otevřený od úterý do neděle a to od desíti hodin dopoledne, do čtyř hodin odpoledne.

autor: Alžběta Nečasová
Spustit audio