V Jihomoravském kraji se oproti loňsku čtyřikrát zvýšil počet nemocných černým kašlem

7. listopad 2013

Lékaři hlásí v Jihomoravském kraji velký nárůst černého kašle. Ve srovnání s loňským rokem se počet případů zvýšil čtyřnásobně. Nemoc ale trápí celou Českou republiku. Zatímco loni za celý rok onemocnělo jen 738 pacientů, letos je to už za deset měsíců 880. Další stovky ale nemusely být nahlášeny.

Hygienici se shodují: Nemoc, na kterou v minulosti umíraly děti, se vrátila. Jen zatím není jisté, jaké jsou skutečné počty postižených. U dospělých totiž mívá mírnější průběh a lékaři ji často neodhalí.

Právě tito lidé ale mohou nákazu přenést na novorozence a děti. Těm pak hrozí smrtelné nebezpečí.

„V nejútlejším věku má velmi závažný průběh. Je to nákaza, která může končit smrtí,“ varuje jihomoravská krajská epidemioložka Renata Vaverková.

Před několika lety právě v Jihomoravském kraji k takovému případu došlo. Zlínský kraj se naopak může zatím chlubit tím, že výskyt černého kašle je tam spíš ojedinělý. Potvrdila to Hana Tkadlecová z krajské hygienické stanice s tím, že skutečný výskyt ale může být vyšší:

„V letošním roce ke konci minulého týdne evidujeme 11 případů. Těch případů je určitě víc, nicméně nejsou diagnostikovány.“

Černý kašel
Spustit audio