V Hradci nad Moravicí stojí dvoubarevný zámek. Bílý i červený mají své kouzlo

1. říjen 2019

Zámecký areál se rozkládá ve členitém a místy skalnatém terénu v bezprostřední blízkosti náměstí ve slezském Hradci nad Moravicí. Tvoří jej rozlehlý přírodně krajinářský park s řekou Moravicí a dvěma zámky, které mají nejen různou barvu, ale na první pohled i naprosto odlišnou architekturu.

Zatímco Červenému zámku z výrazně barevných, pálených cihel je teprve něco přes sto let, Bílý zámek má mnohem delší historii. Už v 8. století tu měli Slované své hradisko, na jehož základech postavili Přemyslovci knížecí gotický hrad. Ten byl později přebudován na renesanční zámek a v průběhu dalších let různě přestavován.

Po šest generací vlastnil zámek šlechtický rod Lichnovských, z něhož se Karel Maria Lichnovský zasadil o poslední zásadní změny a empírovou přestavbu Bílého zámku. Právě on nechal postavit také Červený zámek.

Kvůli výstavbě Červeného zámku na konci 19. století musela jít v Hradci nad Moravicí k zemi polovina domů na náměstí. Jeho architektura odkazuje k novogotice a historismu a je velmi atraktivní a zdobná. Původně plnily budovy se vstupní bránou funkci kočárovny, stájí a koníren, dnes jsou vyhledávanou stylovou kulisou pro svatební obřady.

V Bílém zámku je k vidění i Beethovenův klavír

Jedinečnost zámeckého komplexu v Hradci nad Moravicí spočívá také v tom, že je jediným v Moravskoslezském kraji, kde se dochoval kompletní původní zámecký mobiliář. Bílý zámek nabízí dva prohlídkové okruhy. První okruh se nachází v 1. patře, kde jsou k vidění historické interiéry včetně zámecké čítárny, knihovny, reprezentační jídelny a společenských sálů - s kuřáckým, kulečníkovým, hudebním a dámským rokokovým pokojem. Druhý prohlídkový okruh provede návštěvníky přízemím - velkým hostinským apartmá, loveckým salónem, zámeckou kaplí a Erbovním sálem.

V Bílém zámku je k vidění i Beethovenův klavír

Návštěvníci mohou v prostorách Bílého zámku obdivovat skvostně zrekonstruované pokoje a sály s množstvím zrestaurovaných původních exponátů, včetně nástěnných maleb.

Hradecký zámek nadchl svou atmosférou svého času i řadu slavných literátů a hudebníků, mezi nimi i Paganiniho, Liszta nebo Ludwiga van Beethovena. Klavír, u kterého komponoval, tu stojí dodnes, a na památku výjimečného zámeckého hosta se v Hradci nad Moravicí koná každoročně hudební festival Beethovenův Hradec.

Výletníky lákají kromě prohlídek interiérů i procházky zámeckým parkem. Ten je zajímavý nejen svým zakomponováním do vlnitého terénu plného malebných zákoutí a romantických vyhlídek, ale také velikostí. S rozlohou 136 hektarů je třetím nejrozsáhlejším zámeckým parkem v České republice.

autor: čan
Spustit audio