V druhém kole senátních voleb v Brně se bude rozhodovat mezi Krausem a Šabatovou

Voliči v Brně poslali do druhého kola voleb do Senátu lékaře Romana Krause z ODS a bývalou ombudsmanku Annu Šabatovou, která kandidovala s podporou Zelených, Idealistů a hnutí Senátor 21.

„Naštěstí se neděje často, že by těhotné ženy onemocněly tak vážně, že to vede k jejich smrti. Jsou to případy raritní,“ říká v rozhovoru ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus.

Kraus získal téměř 22 % hlasů a Šabatová bezmála 18 %. Porazila tak zhruba o 2 % poslance Karla Raise za hnutí ANO. V Brně přesáhla volební účast 47 %.

„Ten výsledek mě samozřejmě potěšil. Paní Šabatová bude určitě soupeřem velmi těžkým,“ říká o výsledku prvního kola senátních voleb Roman Kraus.

Anna Šabatová teď chce získat další voliče. „Není všechno dobojováno, bude hodně záležet, jak se nám podaří udělat kampaň. Uvidíme příští týden.“

Podívejte se na přehled výsledků senátních voleb v obvodu Brno-město na serveru iRozhlas.cz.

Ve vyškovském obvodu po 18 letech končí senátor Ivo Bárek z ČSSD. Ve druhém kole tam budou lidé rozhodovat mezi někdejším starostou Šlapanic Jaroslavem Klaškou kandidujícím za koalici KDU-ČSL, ODS a TOP 09 a dětským lékařem Karlem Zitterbartem za STAN.

Ve Znojmě se bude rozhodovat mezi dvěma starosty. Konkrétně starostou Moravského Krumlova Tomášem Třetinou kandidujícím za koalici stran TOP 09, ODS, STAN s podporou KDU-ČSL a hnutí HLAS a starostou Znojma Janem Groisem za hnutí Starostové a osobnosti pro Moravu.

Druhé kolo voleb do Senátu se bude konat 9. a 10. října 2020.

autor: Alena Hesová
Spustit audio