V domovech pro seniory ve Zlínském kraji nejsou aktuálně volná místa. Zájem je vysoký a klientů přibývá

23. únor 2023 14:00

Na volné místo v domovech pro seniory na východní Moravě se mnohde čeká měsíce. Kapacity domovů zřizovaných hejtmanstvím jsou trvale naplněné.

Průměrná čekací doba na umístění v domovech pro seniory, které zřizuje Zlínský kraj, se podle náměstkyně hejtmana Hany Ančincové z Pirátské strany pohybuje od  šesti měsíců až do jednoho roku. Konkrétně v Domově pro seniory ve zlínském Burešově čekají zájemci na klasický domov asi tři čtvrtě roku, na domov se zvláštním režimem půl roku.

Počty lůžek kraj podle Hany Ančincové nenavyšuje, ale také neruší. Tyto sociální služby jsou finančně vysoce nákladné a aktuální systém financování jejich rozvoj neumožňuje. Vedení kraje si uvědomuje demografický vývoj regionu a snaží se se rozvíjet levnější a efektivnější formy sociálních služeb, které jsou poskytovány v přirozeném prostředí potřebných terénní formou.

Průběžně se také dělá transformace lůžek domovů pro seniory na domovy se zvláštním režimem, kde jsou poskytovány služby lidem s demencí. To je další problém který nese stárnutí populace. Například domov pro seniory ve zlínském Burešově už výrazně změnil poměr míst pro seniory, kteří se o sebe dokáží postarat a pro lidi vyžadující speciální péči. Ten běžný domov má jen 34 míst. Oddělení se zvláštním režimem se ale už stará o 136 klientů.

V sociálních zařízeních se také zvyšovaly platby za služby, to však nijak nezmenšilo zájem o volná místa.

 

Spustit audio

Související