V domově Clementas v Janovicích nad Úhlavou Ježíškova vnoučata splnila desítky přání

26. prosinec 2021 17:20, aktualizováno

Už pátým rokem plní přání osamělým seniorům Ježíškova vnoučata. Stát se jím může každý, kdo chce potěšit starší generaci. Charitativní projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu za celou dobu své existence už splnil seniorům desítky tisíc přání. A některá z nich třeba i v Domově Clemetnas v Janovicích nad Úhlavou.

Dárky sem letos lidé přinášeli i osobně, jako třeba rodina Johánkových z Plzně. I když při samotném předání se přímo k obdarovaným nedostali. „Do Ježíškových vnoučat už jsme se zapojili loni a líbila se nám ta myšlenka. Dárky jsme nechtěli posílat poštou, ale chtěli jsme je předat osobně, aby děti viděly, kam to putuje a mohly sledovat celou trasu Ježíškových vnoučat,“ řekla maminka Lenka Johánková s tím, že letos přivezli dárky pro dvě paní a jednoho pána.

Jednou z nich byla 75letá paní Jarka, která si přála rádio. Z dárku měla velikou radost a byla upřímně dojatá. Že obdarovanou bude zrovna ona, rozhodl nejstarší Máťa, kterému se líbilo, že paní dříve ráda tančila, protože i on má rád hudbu a rád tancuje. Další dárek od rodiny Johánkových dostala 72letá paní Květuška. Ta si přála plyšáka dalmatina a knížku receptů. „Je to krásný. Až budu z toho péct, vždy si na vás vzpomenu,“ pronesla.

„Moc se mi líbí, že se děti učí už od mala, že máme myslet na ty ostatní, opuštěné lidi a podobně. Ten projekt je naprosto úžasný, protože ti lidé by dárky třeba vůbec nedostali, neboť jsou i tací, kteří opravdu nikoho nemají nebo se s nimi rodiny nestýkají, anebo sem za nimi jezdí jednou za rok, což je opravdu málo. A hlavně tím, že tu máme klienty, jež trpí demencí a oni si kolikrát ani ty návštěvy nepamatují. Takže pro ně by klidně mohlo být každý den něco, aby měli radost,“ uvedla zdravotní sestra Veronika Čapková.

Domově Clementas v Janovicích nad Úhlavou letos Ježíškova vnoučata splnila téměř 150 přání.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio