V Domě Gustava Mahlera v Jihlavě si můžete lehnout a hodiny poslouchat hudbu

24. listopad 2022

Podobně jako Wolfgang Amadeus Mozart, byl i Gustav Mahler geniálním hudebníkem už jako malý chlapec. První koncert měl v Jihlavě v deseti letech. Dlouhá léta se přitom o něm u nás moc nevědělo. I sám Gustav Mahler o sobě říkal, že byl Čechem mezi Rakušany, Rakušanem mezi Němci a Židem v celém světě. Jeho Jihlava na něj ale nezapomněla.

Rodina Gustava Mahlera se do Jihlavy přestěhovala krátce po jeho narození, v roce 1860. Důvodem stěhování byly větší podnikatelské možnosti otce Bernarda. „V oblasti výroby alkoholu, prodeje. Po Jihlavě měl několik výčepů,“ říká průvodkyně Jana Součková.

Právě podnikání rodiny připomíná expozice, která je umístěná v suterénu domu. „My jsme se pokusili přiblížit dobovou atmosféru, jak tehdy mohl ten výčep vypadat,“ říká Jana Součková. Na zdi visí obraz císaře, na věšáku visí housle. Pro návštěvníky jsou ve sklepě připravené i interaktivní panely, díky kterým si mohou vyzkoušet výrobu pálenky či připomenout několik chemických reakcí.

Film o Gustavu Mahlerovi

První patro domu patří především důležitým životním okamžikům malého hudebního génia. Na panelech ale návštěvník poznává i život Jihlavy konce 19. století, který Gustava Mahlera formoval i hudebně. Je třeba říct, že Mahlerovi byli německy mluvící židovská rodina, žijící ve městě, kde žili i Češi. „Snažíme se návštěvníky seznámit s tou dobovou národnostní kulturou. Přibližujeme tu multikulturalitou společnosti,“ říká průvodkyně.

V Domě Gustava Mahlera nesmí samozřejmě chybět ani jeho hudba. Ke klidnému poslechu jednotlivých děl slouží tablety se sluchátky. V poslechové místnosti jsou navíc rozmístěné i sedací vaky, na kterých se mohou posluchači uvelebit a sledovat velkou obrazovku. Zkrátka nepřijdou ani děti, pro které je připravený dětský koutek s hudebními nástroji a hračkami.

Spustit audio