V Charvátské Nové Vsi vzniká muzeum života na vesnici. Stojí za ním tři milovnice folkloru

V Charvátské Nové vsi – jedné z břeclavských městských částí – budují místní milovnice folkloru muzeum života na vesnici. Má ukázat řemesla, tradice i kulturní bohatství regionu. Zároveň bude sloužit jako sídlo nadačního fondu Moravská krása. Ten ženy, které spojuje láska k Moravě a jejím tradicím, založily, koupily chátrající sedlácký domek a pustily se do jeho renovace.

„Vítám vás v budoucím muzeu v Charvatské Nové Vsi.“ Dagmar Benešová, jedna ze zakladatelek fondu, otevírá dveře a ukazuje všechny místnosti přízemního domku, který je zhruba 150 let starý.

V Charvátské Nové Vsi vzniká muzeum života na vesnici

Na příběhu původních majitelů – babičce Maryšce – chce ukázat lidové tradice, řemesla i běžný život na vesnici v minulém století. „Dostaneme se i do doby, kdy tu měli krávu, kterou jim sebrali komunisté. Je to naše minulost, budeme to ukazovat, protože moje děti třeba neví, co bylo všechno zakázané za komunistů. I do téhle historie se podíváme nějakým interaktivním způsobem, aby to vtáhlo mladé lidi.“

Každá ze světnic návštěvníkům ukáže, o jak velké kulturní dědictví naši předci pečovali. A také jak ho uchovat pro příští generace. „Jedna místnost bude věnovaná ornamentu, nejen podlužáckému,“ doplňuje Dagmar Benešová.

Dobových předmětu v domě moc nezbylo, i proto je fond bude postupně sbírat. Věří, že se do budování muzea nepřímo zapojí i sousedé, například zápůjčkou nebo darem starého nábytku, porcelánu, krojů nebo fotografiemi.

Hotové by muzeum mohlo být do dvou let. Bude sloužit i pro pořádání výstav či výtvarných dílen.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související