V Česku přibylo smrtelných nehod cyklistů

21. červenec 2023 14:00

Letos za první polovinu roku silnicích zemřelo 23 cyklistů. Vloni to bylo za stejné období o pět míň.

Jezdí vedle sebe, po chodníku, jednosměrkou a někdy dokonce tak rychle, že nestíhají i zareagovat. Na tyto problémy s cyklisty upozorňují policisté. Lidem na kolech zase vadí, že je řidiči objíždějí na těsno, nebo jim nedají přednost. A to všechno se odráží také ve statistikách.

Čtěte také

Letos už 23 mrtvých cyklistů

V Česku do července zemřelo 23 cyklistů. Třeba na jižní Moravě byly jenom za první polovinu roku čtyři smrtelné nehody cyklistů. Vloni přitom žádná.

Policejní preventista Miroslav Měchura si na jedné z kontrol cyklistů prohlíží kolo starší ženy. Chválí jí za to, že má helmu, i když jí to zákon nenařizuje. Helma zmírňuje následky nehod. A s těmi má podle jihomoravského koordinátora BESIPu Pavla Čížka zkušenost stále více cyklistů: "Ať už sami spadli a měli nějaký úraz, anebo tedy někdo z jejich okolí. V tom množství cyklistů, kteří jezdí, tak těch drobných nehod samozřejmě přibývá."

Helma může zachránit život

Zabránit nehodě může hlavně ukázněnost a dodržování předpisů. I někteří řidiči ale mají spoustu výtek k tomu, jak se lidé na kolech ve městech i mimo ně pohybují. "Když potkáte cyklistu ve městě, tak třeba když tam jsou právě cyklo pruhy, nejsou narýsované úplně nejlíp. Takže se stejně vlastně pletete a potkáváte se navzájem. Je to nebezpečné," komentuje své zkušenosti oslovený řidič.

Čtěte také

Vztahy řidičů a cyklistů nejsou ideální

"Častěji jezdím mimo město než ve městě. A nemám úplně pozitivní vztah k cyklistům, zejména mimo město. Ale na rozdíl od jízdy ve městě je daleko jednodušší je objet," říká další šofér.

Objíždět cyklisty by řidiči měli alespoň ve vzdálenosti jeden a půl metru. Zvyšuje to bezpečnost lidí na kolech. Toto pravidlo platí v Česku zhruba rok a půl.

Ale ne všichni řidiči ho respektují. "Když mě takhle lidi objíždí, tak bych řekla, že ze dvou třetin to dodržují. Ale potom jsem tací, kteří jedou pomalu 50 centimetrů od vás. Což je docela nepříjemné," popisuje reportérce Radiožurnálu cyklistka. A další dodává: "Někdo se to snaží dodržet, ale stane se, že jezdí i dost blízko kolem nás. Někde to není ani možné, protože silnice jsou úzké."

Cyklisté občas objíždění řidičům neusnadňují. Jezdí jich velké skupiny za sebou bez mezer. Předpisy takovou jízdu nezakazují. Naopak vedle sebe lidé na kolech jezdit nesmí.

autor: Alena Hesová
Spustit audio