V Centru Eden u Bystřice nad Pernštejnem si zkusíte tkát na stavu i řezat dřevo ruční pilou

21. listopad 2019

 U Bystřice nad Pernštejnem na Vysočině stojí krásně opravený statek. Před lety patřil rodině Mitrovských, dnes je z něj Centrum Eden. Místo, kde si člověk může na vlastní kůži vyzkoušet, jak lidé třeba ještě před sto lety na takovém statku žili, co museli dělat, a čím se bavili. Největší atrakcí centra je Horácká vesnička.

„Máme tu repliky starých staveb z 19. století,“ říká pracovnice Centra Eden Jana Trávníčková. Repliky jsou to opravdu dokonalé. V půlkruhu kolem návsi se zvonicí stojí několik různých chaloupek. Nejmenší je roubená pazderna, kde si každý může zkusit vyčesat len, nebo se jen tak zavrtat do voňavého sena. V chaloupce tkalce zase stojí funkční stav a kolovrat. A protože jde o repliky, nikdo tu nikomu nebrání všechno si vlastnoručně vyzkoušet.

Že práce mohla lidem i vonět, pozná každý v domku bylinkářky a včelaře. Uvnitř stojí funkční kamna, ve kterých se topí, na stěnách a roštech se suší bylinky natrhané v okolí, med je připravený k ochutnání. „Návštěvníci si mohou namíchat směsi koření nebo čajové směsi,“ říká Jana Trávníčková. To vše samozřejmě za pomoci skutečné babky kořenářky.

Výroba svíček v Centru Eden

Před největší chalupou, selským statkem, čeká na příchozí poleno a pila. Kdo chce, může přiložit ruku k dílu. K odpočinku je pak připravené ležení na peci ve mlýně. „Pečeme tady domácí buchty, dělají to tady místní babičky z okolí. A jsou perfektní,“ chválí Jana Trávníčková.

Centrum Eden u Bystřice nad Pernštejnem na Vysočině má i svůj malý pivovar a restauraci, takže si výlet můžete užít se vším všudy.

Spustit audio