V Bzí na Železnobrodsku můžete nahlédnout do dílny, kde brousí drahé kameny nejen pro budoucí šperky

24. duben 2022

Na Železnobrodsku v Libereckém kraji se brousí nejen sklo, ale také drahé kameny. Především acháty se tu nalézají hned na několika místech. Ale v podobě obyčejného kamene, podobného třeba bramboře žádnou krásou nezáří. Až po rozříznutí a vybroušení se z nich stává ozdoba, která nachází uplatnění třeba ve špercích.

Jedna ze šperkařských dílen, kde se věnují i broušení kamenů, se nachází v obci Bzí na Železnobrodsku. Ve stoleté tradici šperků s příběhem pokračuje Štěpánka Kurfiřtová, která v rámci exkurzí nechává nahlédnout do šperkařské i brusičské dílny.

Na provádění světem kamenů není Štěpánka Kurfiřtová sama. Především kvůli dětským návštěvníkům se zrodil z pera výtvarnice Lenky Petráčkové skřítek Stefan, který by měl děti naučit poznávat některé z drahých kamenů.

Proces zrodu lesklého kamene začíná rozříznutím nalezené „pecky“ na diamantové pile. To návštěvníci nevidí, protože jde o proces, kdy se může z kamene ledacos odloupnout, navíc proces špinavý a mokrý. Další věci ale už během exkurze vidět jsou, o čemž se ve všech brusičských dílnách rozhodně mluvit nedá.

Leštění pod vedením Štěpánky Kurfiřtové mohou na malé leštičce vyzkoušet i děti

Prvním krokem po rozříznutí je hrubý hladinový brus. To se kámen zbaví hrubých nerovností po pilovém kotouči. Na dalších menších hladinových brusech se používá čím dál jemnější brusivo. Je nutné dodržovat až sterilní čistotu, hrubé brusivo nesmí zůstávat nejen na kameni, ale ani na rukou brusiče. Posledním krokem je leštění, které si na pomalé leštičce mohou návštěvníci sami vyzkoušet. „Jásáme třikrát. Poprvé když najdeme achátovou pecku, podruhé když ji rozřízneme a je v ní obrázek a potřetí, když držíme v ruce vyleštěný kámen,“ říká Štěpánka Kurfiřtová.

Celá exkurze do výroby originálních šperků Stefany ve Bzí u Železného Brodu zahrnuje kromě seznámení s historií broušení a sběru polodrahokamů také návštěvu rukodělné zlatnické dílny. Tam zájemci uvidí neopracované drahé kovy, zkoušku jejich pravosti, rozdíly mezi přírodními a syntetickými kameny a seznámí se s možnostmi zasazování drahých kamenů do šperků. A kdo chce, může si vybroušený kamínek na závěr odnést domů, nebo si koupit celý šperk. Na exkurzi je nutné se předem přihlásit, výhodou ale je, že probíhají po celý rok.

Spustit audio