V Bučovicích odhluční krytý bazén. Na konci 80. let se tam ještě chodilo do divadla

Několikanásobné překročení normy hluku naměřili odborníci v krytém bazénu v Bučovicích na Vyškovsku. Když tam například žáci v hodinách tělocviku chodí plavat a učitel jim dává pokyny, zvuk rezonuje tak, že se ozývá v několika ozvěnách.

 „Když potřebujeme dětem něco vysvětlit, tak si je vytáhneme z bazénu a domluvíme si určité pokyny,“ říká ředitelka plavecké školy ve Vyškově Alena Konkolová.

Krytý bazén v Bučovicích

Když se bazén stavěl, na odhlučnění se vůbec nemyslelo. „Bazén byl postaven v původním divadle, což je vidět i na architektonických prvcích, které jsou tady zachovány,“ vysvětluje správce Jaroslav Hrabovský a pokračuje: „Třeba obrys původního pódia anebo galerie, která se nachází v patře, kde je teď bistro. Pamatuji si, že jsme sem ještě v roce 1988 chodili do divadla. Po roce 1990 se z toho staly sklady místního UP závodu Bučovice.“ Sklady nábytku se tu nacházely až do roku 2002, kdy město budovu nechalo přestavět na krytý bazén, který byl otevřen v roce 2004.

„Z Vysokého učení technického v Brně nám dělali měření akustiky. Hlučnost je sedmi až osminásobná než povoluje norma. Proto jsme velice rádi, že se město rozhodlo tento problém řešit nejen kvůli nám, ale kvůli plaveckých školám, které tady vyučují v odpoledním hodinách,“ dodává Hrabovský.

Na odhlučnění bazénu je vyčleněno 800 tisíc korun. „Připravujeme podklady k výběrovému řízení, a pokud všechno půjde podle plánu, tak práce na odhlučnění se uskuteční o letních prázdninách, kdy bývá krytý bazén uzavřený,“ říká mluvčí bučovické radnice Martina Hašková.

Spustit audio