V Bruselu byly v minulém týdnu představeny Jihomoravským krajem úspěšné podnikatelské a rozvojové projekty

21. listopad 2005

Jihomoravský kraj a Obchodní a hospodářská komora Brno minulý týden v Bruselu představily své úspěšné podnikatelské a rozvojové projekty. Stalo se tak u příležitosti fóra s názvem Regiony posilují Lisabonskou strategii, které pořádal Výbor regionů Evropské unie. Staly se tak prvními z českých partnerů tohoto fóra, které se letos koná již potřetí.

Fórum uspořádal Výbor regionů, což je poradní orgán Evropské komise a Evropského parlamentu. Právě on je prostředníkem, který může účinně hájit zájmy jednotlivých regionů v Evropské unii. Fórum se věnovalo hlavně roli, kterou regiony hrají při zvyšování konkurenceschopnosti, počtu pracovních míst a hospodářského růstu.

Akce také poskytla příležitost vyměnit si zkušenosti a ukázat, které strategie jsou pro rozvoj podnikání úspěšné a jak k tomu napomáhá Evropská unie prostřednictvím svých organizací, například takzvaných euroinfocenter. Do jejich sítě patří i Obchodní a hospodářská komora Brno. Ta představila svůj projekt Kontakt - Kontrakt, na který finančně přispěl i Jihomoravský kraj, a který spočíval ve vytváření příležitostí pro nové obchodní kontakty. "Brno bylo vybráno jako jedno z dvaceti euroinfocenter, kterému byla nabídnuta možnost se tohoto fóra zúčastnit," zdůrazňuje Jan Bláha z Výboru regionů, který se na organizaci podílel.

Současně s Obchodní a hospodářskou komorou představil Jihomoravský kraj v Bruselu i výstavbu kampusu Masarykovy univerzity, přestavbu brněnského železničního uzlu, Jihomoravské inovační centrum a technologický a biotechnologický inkubátor.

Jak uvedla Dana Krutinová z bruselského zastoupení středočeského kraje, fórum je důležité pro všechny regiony, které v Bruselu jsou a všichni mají zájem na podobných aktivitách. " Především to má význam kvůli sbírání kontaktů a zjišťování, jak to funguje v jiných oblastech a samozřejmě nás také zajímá další možná spolupráce," doplňuje Dana Krutinová.

autor: gaj
Spustit audio