V brněnské Zetor Gallery si můžete vyzkoušet historické stroje i traktory budoucnosti

16. březen 2016

Historii výroby zemědělské techniky v Brně představují muzejní prostory nazvané Zetor Gallery, které ve svém areálu provozuje společnost Zetor. Interaktivní expozici dominují nablýskané stroje, které mapují sedmdesát let dlouhou tradici známé české značky.

„Máme tady šestnáct kompletních traktorů plus dva šlapací traktory pro děti. Kromě toho jsou tady například motory, simulátor čelního nakladače anebo ukázky různých náhradních dílů,“ popisuje muzejní prostory Adam Žert, ředitel prodeje a marketingu společnosti Zetor.

Některé návštěvníky nejvíc láká pohled na nejmodernější stroje, jiní věnují pozornost hlavně těm historickým. „Nejvzácnější exponáty máme z obou konců časového spektra. Ale pokud bychom to brali podle hodnoty, tak nejcennější je vystavený designový koncept, který navrhla slavná italská karosářská společnost Pininfarina,“ prozrazuje Adam Žert.

Do většiny vystavených strojů si návštěvníci mohou i sednout a osahat si všechny jejich části. Informace pak lze získat od místních průvodců nebo z mluvících interaktivních panelů a krátkých filmů. Stálou expozici navíc doplňují sezónní tematické výstavy. Teď se aktuálně chystá výstava k 70. výročí značky, které Zetor oslaví na jaře.

Návštěvníci si mohou v muzeu i posedět, samozřejmě stylově

Muzeum Zetor Gallery je zájemcům o zemědělskou techniku a zejména traktory přístupné celoročně od pondělí do neděle vždy od 10 do 17 hodin. „Prosím ale zájemce o prohlídku, aby se předem přesvědčili na našem webu, jestli není náhodou termín zamluvený pro nějakou exkurzi,“ doporučuje Adam Žert.

autor: hon
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.